„Ikea“ na sudu, optužena za špijuniranje

© Sputnik / Sputnjik"Ikea" kod Bubanj Potoka
Ikea kod Bubanj Potoka - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
Francuski ogranak kompanije "Ikea" i nekoliko njenih bivših rukovodilaca pojavili su se danas pred sudom zbog optužbi da su ilegalno špijunirali zaposlene i kupce.

Sindikati zaposlenih su još 2012. godine prijavili kompaniju francuskim vlastima, optužujući je da je prevarama prikupljala lične podatke, kao i za nezakonito otkrivanje ličnih podataka, prenosi agencija AP.

"Ikea" u Francuskoj je, prema tvrdnjama sindikata, platila za pristup policijskim dosijeima koji su imali informacije o ciljanim pojedincima. 

Ikea u Samari - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2017
Istraga EU: „Ikea“ poreskim olakšicama „ubija“ konkurenciju

Iz te kompanije su negirali da su špijunirali ikoga, ali je taj švedski proizvođač nameštaja otpustio četvoricu šefova u Francuskoj, nakon što su tamošnji tužioci otvorili istragu o krivičnim delima iz 2012. godine.

Iz francuskog ogranka navode da sarađuju s pravosudnim vlastima i da takve aktivnosti ozbiljno podrivaju vrednosti i etičke standarde kompanije.

U Francuskoj, "Ikea" zapošljava više od 10.000 ljudi koji rade u 34 prodavnice, na sajtu za elektronsku prodaju i u centru za pružanje tehničke podrške klijentima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala