Amerika modernizuje PRO zbog novog ruskog oružja

© AFP 2023 / Jordon R. Beesley / US NAVY / AFPPRO sistem „si sperou“
PRO sistem „si sperou“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2021
Pratite nas
SAD nameravaju da modernizuju svoj program protivraketne odbrane zbog pojave hipersoničnog oružja u Rusiji, javlja RT, pozivajući se na dokument američke Agencije za protivraketnu odbranu.

U pitanju je sistem komandovanja i upravljanja (C2BMC) - ključni element protivraketne odbrane. Cilj njegove stalne modernizacije je jačanje zaštite od balističkih projektila.

Američka vojska se slaže da proces treba ubrzati – za svaku fazu uvođenja novih elemenata potrebno je od 24 do 36 meseci, dok se u isto vreme na suprotnoj strani pojavljuju novi modeli naoružanja. 

„Poslednjih godina, protivnik ubrzano pravi nova složena i perspektivna ubojna sredstva, uključujući hiperzvučne bojeve blokove, kao i supersonične, dozvučne i hiperzvučne visoko manevarske krstareće rakete“, navodi se u dokumentu.

Prema dobijenim podacima, buduća arhitektura C2BMC dobijaće nove elemente PRO kako se budu pojavljivali i osiguravati operativno kompatabilnost sa savezničkim snagama.

Sistem C2BMC omogućava kompleksno reagovanje na rakete u svim fazama leta. On povezuje komplekse Patriot, THAAD, Aegis, RLS AN/TPY-2, infracrveni sistem za kosmičko baziranje (SBIRS) i ostale.

Ranije je ministar odbrane Sergej Šojgu nazvao hipersonične komplekse osnovnom ruskom snagom nenuklearnog obuzdavanja. Prošle godine, vojska je dobila dve interkontinentalne balističke rakete sa hiperzvučnim blokovima „Avangard“. Pre toga, Južni vojni okrug je dobio presretače sa raketama „Kindžal“.  Ministarstvo odbrane je saopštilo o uspešnim lansiranjima raketa „Cirkon“ kojima će biti naoružani brodovi i podmornice.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala