Vulin: Nužna odbrana mora da bude šire definisana, upućen predlog Ministarstvu pravde

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandra Vulin izjavio je da je Ministarstvu pravde upućen predlog da se zakonski preciznije reguliše nužna samoodbrana.

Vulin je za Radio Beograd 1 rekao da nužna odbrana mora da bude šire definisana i da mora da se razume da čovek ima pravo da brani svoj dom i da ima pravo da brani sebe i svoju porodicu.

„Definicija nužne samoodbrane se nije menjala decenijama, a sve se promenilo. Promenilo se to da su krivična dela i razbojništva postala češća, da su razbojnici postali suroviji, da vaša sposobnost da odbranite sebe i svoju porodicu mora da raste, a ne da opada, da ne treba vi da razmišljate kada u vašu kuću upadne provalnik šta će se desiti. Neka razmišlja onaj koji je upao u vašu kuću", kazao je Vulin.

On je istakao da je ljudski život najveća vrednost, pa niko ne treba da posegne za tim da ga oduzme ukoliko to nije apsolutno nužno, ali smatra da se mora ostaviti mogućnost čoveku da brani sebe i svoju porodicu čak i ukoliko sa druge strane ne preti ista sila.

„Znate, jedna definicija nužne samoodbrane kaže da sila mora da bude srazmerna. Da li to znači da ako provalnik nema pištolj, ni ja ne smem da ima pištolj? Da li to znači da ja ne smem da branim svoju porodicu u svojoj kući svime što imam i što mogu? Ja smatram da je to potrebno“, rekao je Vulin.

Ministar policije je napomenuo da nije na njemu da donese odluku o tome, ali da je važno što se o tom pitanju pokrenula rasprava, preneo je RTS.

„Ako MUP daje dozvole za držanje oružja, onda morate naći zakonski način da regulišete i upotrebu tog oružja, protiv koga i kako se upotrebljava. Meni je najvažnije da je rasprava počela, a oni koji su obrazovaniji i koji više znaju pravo od mene doneće odluku“, naveo je Vulin.

Istraga o krivičnim delima Belivukove grupe

Vulin je rekao i da istraga o krivičnim delima grupe Belivuk-Miljković dobro napreduje.

On je podsetio da su svi uhapšeni u pritvoru, da je u međuvremenu uhapšen još jedan broj lica koja su povezana sa klanom Belivuk-Miljković i da je i njima određen pritvor.

„Naše pravosuđe je veoma ozbiljno u poštovanju slova zakona i kada određuje i produžava pritvor onda imate veoma siguran i čvrst slučaj. Istraga veoma dobro napreduje, otkrivamo nova krivična dela, rasvetljavamo neka krivična dela za koja nismo znali ko su počinioci i, naravno, sve će to biti vrlo brzo pred javnosti“, kazao je Vulin.

On je dodao da svako novo saznanje usmerava i podstiče policiju da istražuje i sve ostale pravce i mesta gde eventualno mogu biti izvršenja određenih krivičnih dela.

„Ono zbog čega smo uhapsili Belivuka i Miljkovića i njihove saradnike je, što se policije tiče, apsolutno dokazano. Gotovo svakog dana imate hapšenja koja su povezana sa ovim klanom. Neko je za njih radio, neko je dilovao drogu, nego je bio logističar, neko je krio drogu, neko je za njih nabavljao oružje, municiju neko je obezbeđivao stanove gde su sakrivali svoje ubice, dakle, puno je stvari zbog kojih sada nalazimo određene ljude i možemo da ih procesuiramo“, naveo je Vulin.

Vulin je naglasio da je jedan deo istrage uvek usmeren i na one koji su pomagali kriminalcima, a deo su državnog aparata.

„Svako novo saznanje se istražuje i nijedno neće biti ostavljeno sa strane. Nema zaštićenih“, poručio je Vulin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala