Upozorenje na ekološku katastrofu: Instalacija ispred Skupštine Srbije

© Foto : Marko_Petropvic ><Pijanista
Pijanista - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Nova prostorna instalacija Pijaniste koja je postavljena ispred Narodne skupštine Republike Srbije, a povodom projekta „Buđenje proleća – buđenje svesti“ opominje društvo na ekološku katastrofu i probleme koji nas okružuju.

Prostornu instalaciju ispred Narodne skupštine Republike Srbije izrađenu od metala napravio je arhitekta i umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao „Pijanista“ i ponovo opomenuo društvo u kojem živi na ozbiljne posledice zagađivanja reka, vazduha i plodnog zemljišta.

Buđenje proleća – buđenje svesti

Kišno nedeljno popodne nije sprečilo našeg poznatog umetnika da brojnim okupljenim građanima predstavi svoju novu prostornu instalaciju pod nazivom „Ekperiment – krug života na Balkanu“. To je zapravo predimenzionirani bubanj nalik onima koje možemo videti u laboratorijama gde se vrše ogledi na životinjama, a koji simbolički skreće pažnju na zagađenje vazduha, planinskih reka, seču drveća...

Postavka je prečnika oko 2,5 metara i postavljena je ispred skupštine koja je ujedno i Narodni dom. Povod rada pod nazivom „Eksperiment - krug života na Balkanu“, iz serijala „Zlatno doba“, nastao je iz želje da se ukaže na snagu i moć naroda. Ceo rad je simbolično izveden u nedelju prvog dana po dolasku proleća, jer osim buđenja prirode, autor ističe da je važno da dođe i do buđenja svesti.

„Kako inače objasniti da nam pod nebeskom kapom postaje sve vrelije kao u paklu, da su nam zatrovani vazduh, voda i hrana, da živimo životom oglednih životinja?!“, pita se Josifovski.

© Foto : SOULTIME media Prostorna instalacija pod nazivom „Ekperiment – krug života na Balkanu“
Upozorenje na ekološku katastrofu: Instalacija ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Prostorna instalacija pod nazivom „Ekperiment – krug života na Balkanu“

Kako bubanj kaže

„Eksperiment pokazuje da su učesnici stalno na putu, ali da regularnog izlaza za one koji su unutra nema. Da bi završili sa ovim eksperimentom, morali bismo prvo da utvrdimo da li mi to zaista želimo ili nam je lepo da nam sve u životu bude lutrija“, govori Josifovski kome je za pravljenje skulpture uz pomoć njegovog tima bilo potrebno nekoliko dana.

© Foto : Marko_Petropvic Andrej Josifovski poznatiji kao „Pijanista“
Upozorenje na ekološku katastrofu: Instalacija ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Andrej Josifovski poznatiji kao „Pijanista“

Kako bismo se osvestili i obratili pažnju na okruženje koje zagađuje životnu sredinu, „Pijanista“ je pozvao prisutne da zaustave bubanj. U narodu se obično za takvo zaustavljanje koristi termin banana, te je Josifovski prvih stotinu učesnika, za uspomenu na ovaj događaj, darivao sa po jednom bananom.

„Ne dozvolimo da nam smisao života bude lutrija i da nam o svemu odlučuje bubanj“ ističe Josifovski najavljuje još sličnih, već pripremljenih, akcija u cilju otrežnjenja društva i sveta koji nas okružuje, u okviru nastavka serijala „Zlatno doba“.

Nakon postavljanja okruglog metalnog zlatnog bubnja, prvi se provozao sam umetnik, a onda je pozvao i okupljene građane koji su posle vožnje dobili po bananu. Po završetku performansa, skulptura je odmah uklonjena, a u planu je pravljenje Pijanistinog parka na otvorenom gde će biti izložene sve njegove skulpture.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala