Zbog mera Vlade i poštovanja mera zaštite, ove godine festival nije mogao da se održi u tradicionalnom terminu — poslednjeg vikenda pred post, a ovoga puta nije bilo ni posetilaca.
Ovogodišnji pobednici su raznovrsnim kreacijama i ukusima iznenadili iskusnu komisiju, pa je pored tradicionalnih specijaliteta bilo i novih — i po ukusu i po dekoraciji.
Tako je Udruženje „Pančevke“ iz Gornjeg grada izložilo salate sa novim ukusima tako što su koristili grožđe iz turšije u kombinaciji sa maslinama, autor je bila Vanja Mutavdžić.
Korišćeno je i seme čija kao dekoracija ruske salate u obliku zmije pitona, pa ju je komisija u šali nazvala margićanski tamiški piton autora Slavice Simani.
A predsednica Udruženja „Pančevki“ Snežana Marjanov predstavila je banatsku rusku salatu sa domaćom šunkom i suvim mesom. Takmičari su se trudili da u salatu ubace i što više sastojaka punih vitamina — protiv virusa.
Udruženje „Panonke“ je predstavilo posnu rusku salatu sa orasima i narom kreacije Olge Žolnaj kao i tradicionalnu salatu sa kiselim zelenim paradajzom iz turšije Jadranke Dimitrijevske.
„Sigurna kuća“ iz Pančeva predstavila se tradicionalnim ruskim salatama kreacije Zorice Srećković dok su najmlađe učesnice, koje su se prvi put takmičile, bile predstavnice iz Udruženja izviđača „Crne Rode“ iz Pančeva, Sara Kraker i Tamara Obradović, sa tradicionalnom ruskom salatom, lepo dekorisanom, sa tajnim sastojkom kojim je davao poseban ukus.
Predsednik Društva srpsko-ruskog prijateljstva iz Pančeva Predrag Obradović požalio se na uslove i prilike organizacije ovog već tradicionalno jako posećenog međunarodnog festivala:
„Imali smo do sada najteži zadatak, da za jedno pre podne, od trenutka najave vlade Srbije o uvođenju mera zaštite od Kovida, organizujemo 9. Festival bez dolaska naših najvernijih takmičara koji zbog toga što pripadaju vrlo rizičnim grupama nisu mogli da se takmiče. A većina njih već u decembru zovu telefonom da pitaju za termin održavanja festivala. Nije bilo naših baka iz gerontoloških centara i klubova za druženje starih lica koje nam dolaze u velikom broju i prenose svoja ogromna kulinarska iskustva. Mnoge od njih su rusku salatu učile da prave od Ruskinja koje su s početka veka došle u naš grad i prenele recepte svojih predaka našim građanima“...
Napad na Ginisa
Predsednik društva otkrio nam je i plan za 10. jubilarnu godinu festivala 2022. godine.
„Pokušavamo već neko vreme da dobijemo uslove od Ginisa za najveću rusku salatu. Taj postupak je prilično dugo trajao i najzad smo usaglasili sa njima naziv koji je bio sporan i dobili uslove za postavljanje rekorda. Priprema u okviru Društva za Ginisov rekord je već počela i nadamo se da će sve tehničke detalje da završimo do jeseni, a onda predstoji izbor saradnika, proizvođača hrane i opreme koji su potrebni za najveću rusku salatu na svetu“.