Pašinjan priznao: Kupio ruske lovce, ali bez municije

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski avion Su-30 sleće na avio-bazu u sirijskom Hmejmimu
Ruski avion Su-30 sleće na avio-bazu u sirijskom Hmejmimu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Oružane snage Jermenije kupile su od Rusije višenamenske lovce Su-30 SM bez municije, saopštio je premijer republike Nikol Pašinjan.
„Pitaju me, zašto smo kupili avione (Su-30SM)? Da, mi smo kupili te avione, i nismo kupili rakete. Da ste vi kupili (misli na bivše vlasti Jermenije), već bismo uspeli da kupimo i rakete“, rekao je Pašinjan.

Krajem novembra 2020. godine bivši načelnik generalštaba Oružanih snaga republike Movses Akopjan izjavio je da kupljeni od Rusije Su-30SM nemaju municiju. Nakon toga, Ministarstvo odbrane republike je to negiralo, naglasivši da Akopjan otkriva državnu tajnu.

Prepucavanje između Generalštaba i vlade Jermenije traju već mesec dana. Zbog toga zamalo nije pala vlada. Sve je počelo kada je zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao premijerovu izjavu o sistemima „Iskander“, zbog čega je bio smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Usledili su i protesti opozicije koja traži Pašinjanovu smenu.

Situaciju je dodatno otežalo neslaganje na relaciji predsednik-premijer u vezi sa smenom i imenovanjem novog načelnika Generalštaba. Svi se nadaju da će se situacija razrešiti na vanrednim parlamentarnim izborima koji su zakazani za jun.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala