„Madrid će biti groblje fašizma“: Nastavljeni protesti zbog hapšenja repera /video/

© REUTERS / JUAN MEDINAProtesti u Madridu zbog hapšenja katalonskog repera Pabla Hasela.
Protesti u Madridu zbog hapšenja katalonskog repera Pabla Hasela. - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Nova serija protesta održana je širom Španije u znak podrške katalonskom reperu Pablu Haselu koji je uhpšen zbog veličanja terorizma i vređanja monarhije.

Stotine demonstranata marširalo je Madridom u subotu veče, a neprijavljeni skup je dočekala policija koja je sprečila demonstrante da napreduju prema centru grada.

​Iako su lokalni mediji procenili da je na protestima bilo 300 ljudi, snimci sa lica mesta pokazuju da je broj bio veći. Demonstranti su zatražili puštanje Hasela i oslobađanje ostalih „političkih zatvorenika“ i pozvali ministra unutrašnjih poslova Fernanda Grande-Marlaska da podnese ostavku.

​Demonstranti su skandirali levičarske i antipolicijske parole, poput „Nacisti danju, policija noću“ i „Madrid će biti groblje fašizma“. Policija je snimljena kako pretesa neke demonstrante i proverava njihove lične karte, ali nije jasno da li je neko uhapšen tokom skupa.

​Još jedan marš podrške uhapšenom reperu održan je u Barseloni, glavnom gradu Haselove matične regije Katalonije. Demonstranti su marširali ulicama grada, skandirajući slogane i tražeći „potpunu amnestiju“ za Hasela. Snimci sa lica mesta pokazuju da su nosili zastavu Sovjetskog Saveza.

​Protesti su počeli sredinom februara kada se reper nije pojavio na izdržavanju zatvorske kazne zbog osuđujuće presude iz 2018. godine. Muzičar, čije je pravo ime Pablo Rivadula, proglašen je krivim za veličanje krajnje levičarskih terorista i vređanje monarhije kroz seriju tvitova i njegovih tekstova. On je bivšeg kralja Španije Huana Karlosa, koji je pobegao u Abu Dabi zbog optužbi za korupciju, nazvao lopovom i mafijaškim šefom, prenosi RT.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala