„Kosovo je Srbija“ – dan kada je Milorad Čavić postao više od sportiste /video/

© AFP 2023 / JOHN THYSMilorad Čavić
Milorad Čavić - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Na današnji dan pre 13 godina dogodila se jedna od najvećih nepravdi u istoriji sporta – Milorad Čavić, srpski plivač, suspendovan je sa Evropskog prvenstva u Ajndhovenu pošto je na dodeli zlatne medalje, dva dana ranije, poneo majicu sa natpisom „Kosovo je Srbija“.
Srđan Đoković, otac Novaka Đokovića - Sputnik Srbija, 1920, 06.03.2021
Ekskluzivno – Srđan Đoković za Sputnjik: Da nam uzmu Kosovo? Pa, neće moći! /video/

Toga dana, Čavić je postao više od sportiste, postao je čovek naroda.

Zlato osvojeno u plivanju leptir stilom, na 50 metara, ostalo je  u vlasništvu Srbina rođenog u Kaliforniji, ali zbog odluke organizatora, nije mogao da nastupi u trkama dvostruko dužoj distanci u delfinu i u slobodnom stilu.

Čavić je pobedom postavio i novi evropski rekord, ali je on poništen, pošto mu je izrečena suspenzija.

„Odlučili smo da suspendujemo gospodina Milorada Čavića sa prvenstva“, navedeno je u saopštenju, uz obrazloženje da je srpski plivač iskoristio sportsku platformu za slanje političkih poruka.

Uz sve, srpska plivačka organizacija je kažnjena sa 7.000 evra, a Čavić je odlučio da pokuša da prevaziđe nepravdu i fokusira se na pripreme za Olimpijske igre u Pekingu.

Pre toga, Čaviću je u Beogradu upriličen svečani doček, a on je izjavio da zna da nije uradio ništa pogrešno.

„Ne kajem se. Uradio sam ono što sam osećao. To što piše na majici je činjenica. Objašnjenje cele priče je vrlo jednostavno i ne treba tražiti neke dublje razloge. Ovo je moje mišljenje koje deli velika većina ljudi u Srbiji. Znam koliko smo tugovali u prethodnom periodu. Hteo sam da pokažem šta stvarno osećam i svoju pripadnost. Ponosan sam na svoj narod i uvek mi je bila čast da predstavljam svoju zemlju. Ja sam sportista, plivanje mi je ceo život, a i dalje tvrdim da ovo što sam uradio nema veze sa politikom. Za mene je činjenica da je Kosovo Srbija. Nisam imao nameru nikoga tom porukom da uvredim, već samo da pokažem ono što ja mislim. To je jedina istina u celoj ovoj priči. Nekima je to zasmetalo, kaznili su me i ja sam to prihvatio. Nema vremena za tugovanje, krećemo u nove pohode“, poručio je tada Čavić.

Milorad je predstavljao Srbiju na brojnim takmičenjima, a 2009. godine mu je „oduzeta“ zlatna medalja na Svetskom prvenstvu, s obzrazloženjem da je Majkl Felps imao „jači stisak“ pri dodirivanju ciljne table.

► Srbin debitovao brutalnim nokautom i najavio pohod na šampionski pojas! /video/

► Dragana Cvijić „grmela“ na Savez posle neuspeha: Nisu hteli da čuju naše vapaje!

► Ignjatovićeva za Sputnjik: Dolazim iz Srbije i zbog sistema se uspehu radujem više od drugih

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala