Gračanica dobija tematski srednjovekovni park „Red zmaja“ /video/

© Foto : YouTube/Kosovo OnlineGračanica dobija tematski srednjovekovni park
Gračanica dobija tematski srednjovekovni park - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Porodica Petrović iz Gračanice na svom imanju započela je izgradnju jedinstvenog srednjovekovnog tematskog parka sa ciljem osnaživanja turističke ponude i brendiranja srednjeg veka.

Gradnja parka je započeta pre dve godine donacijom agencije „Svis kontakt“ i sredstvima koja ulaže porodica Petrović.

„Došli smo do ideje da treba brendirati srednji vek s obzirom da šest godina organizujem srednjovekovni viteški festival u Gračanici. Cilj je da ponudimo nešto novo za turiste, atrakciju koja će ih zadržati, jer imamo manastir Gračanicu, srednjovekovni grad Ulpijanu, koji su velike turističke atrakcije, i sada ovaj park koji se nalazi uz portu manastira Gračanica. Ideja je da više turista ovde prenoći. Povećanjem broja noćenja i obroka ne samo kod nas nego i u drugim ugostiteljskim objektima doprinećemo ne samo razvoju turizma nego i ekonomskom razvoj naše opštine“, objašnjava vlasnik Boban Petrović.

U kompleksu od drveta koje izgleda kao utvrđenje nalaze se kula, krčma i kovačnica.

Park je edukativno-zabavnog karaktera i sadrži zabavni deo za decu, tri manje kule kao i deo namenjen za streličarstvo. U kuli biće stalna izložba srednjovekovnih alata, oružja, oruđa, oklopa i odora.

„Šest godina radimo replike oružja i oruđa sa fresaka iz naših manastira. Posetioci će moći da vide mač Isusa Hrista iz Visokih Dečana koji je verovatno prva takva replika urađena uopšte u Srbiji. Imamo i repliku mača svetog Merkurija iz manastira Gračanice, repliku buzdovana svetog Teodora Tirona iz Pećke patrijaršije, oluk svetog Teodora Tirona iz Visokih Dečana. Radili smo i hirurške elemente jedne od bolnica kralja Milutina koja je postojala u srednjem veku. Napravili smo mašinu za kovanje novca kralja Milutina i svako ko dođe moći će sam da kuje novac i onda kupi taj suvenir“, rekao je Petrović.

On je istakao da turisti neće imati priliku da samo posete jedno mesto koje je građevinski objekat već i da sa ovog mesta ponesu doživljaj što i jeste cilj, kako je naveo, današnjeg turizma, preneo je portal „Kosovo onlajn“.

Prema rečima Petrovića, u planu je i pokretanje tradicionalne lokalne kuhinje i prezentacija kosovske pogače i pite. Otvaranje srednjovekovnog parka planirano je u maju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala