Američki obaveštajci: Vojno rukovodstvo Irana razmatralo mogućnost odmazde zbog ubistva Sulejmanija

© AP Photo / Khalid MohammedGodišnjica ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija
Godišnjica ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2021
Pratite nas
Predstavnici Korpusa čuvara islamske revolucije Irana razgovarali su o mogućnosti organizacije napada na vojnu bazu Fort Maknejr u Vašingtonu kao odgovor na ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija prošle godine, prenosi AP pozivajući se na neimenovane izvore iz američkih obaveštajnih službi.

Kako navodi agencija, ovaj napad bi trebalo da bude sličan napadu na američki brod „Ju-Es-Es Koul“ 2000. godine, kada je on dignut u vazduh u luci Adena i tada je 17 američkih vojnika poginulo.

Pored toga, kako navodi izvor, u planu je i da se izvrši napad na načelnika štaba vojske SAD Džozefa Marina čija se rezidencija nalazi u blizini te baze.

Ovu informaciju američke obaveštajne službe doznale su tako što su presrele razgovor predstavnika Korpusa čuvara islamske revolucije tokom kojeg je, između ostalog, bilo reči i o upadu u bazu u Vašingtonu sa ciljem njenog budućeg praćenja.

Prema ocenama izvora, vojno rukovodstvo Irana nije zadovoljno odgovorom Teherana na ubistvo Sulejmanija, pre svega zbog rezultata raketiranja baze u Iraku.

Podsetimo, komandant elitne iranske jedinice „Kuds“ pri Korpusu Čuvara Islamske revolucije general Kasem Sulejmani poginuo je prilikom napada na aerodrom u Bagdadu. On je ubijen tokom napada američkih helikoptera na irački aerodrom, a pored njega stradalo je još petoro pripadnika šiitskog pokreta „El Hašd aš Šabi“.

Ubistvo Sulejmanija pretilo je da dovede do dalje eskalacije sukoba na Bliskom istoku u januaru 2020. godine. U trenutku kada ceo šiitski svet razmatra ulazak u veliki rat, ruski predsednik Vladmir Putin odlazi u posetu Siriji. Pogledajte kako je ta logistički zahtevna operacija organizovana u dokumentarcu ruskog ratnog reportera Evgenija Podubnog:

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala