Za putovanje u Evropsku uniju biće obavezno i testiranje dece

CC0 / / Virus korona, deca
Virus korona, deca - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Predlog zelenog digitalnog sertifikata koji je predstavila Evropska komisija previđa i testiranje dece, ali to ne mora da bude PCR test.

U nacrtu dokumenta piše da će priznavati više vrsta antigenskih testova, izjavila je za Politiku Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija.

Država Srbija će, prema njenim rečima, omogućiti brzo i lako izdavanje i PCR i antigenskih analiza, a kada digitalni sertifikati počnu da se primenjuju obezbediće i besplatno testiranje.

Matićeva je kazala da je za naše građane važna informacija to što se pored potvrda o vakcinaciji cepivima koja su odobrena za promet u EU, države članice mogu odlučiti da prihvate i druge vakcine kao uslov slobodnog putovanja na njihovoj teritoriji. Na ovaj način je izbegnuta politizacija pitanja vakcinacije.

„Ostavljen je rok u naredna tri meseca da se ovo rešenje i primeni u praksi, za šta je Srbija apsolutno spremna. U tehničkom smislu, potvrda o vakcinaciji koja se izdaje u našoj zemlji je interoperabilna, poseduje kju-ar kod i ja verujem da neće biti nikakvih problema oko usaglašavanja“, rekla je Matićeva.

Vrsta vakcine, po svemu sudeći, neće biti prepreka za putovanje i to upravo ovakav predlog EK potvrđuje.

Matićeva je objasnila da je bitno to što u predlogu dokumenta piše da će zeleni digitalni sertifikat biti kompatibilan sa sertifikatima Svetske zdravstvene organizacije i Evropske agencija za lekove.

'Sputnjik Ve' (Sputnik V) je već ušao u procedure kod Evropske agencije za lekove, a očekuje se i da će 'Sinofarmova'' kineska vakcina u aprilu započeti proces dobijanja licence kod Svetske zdravstvene organizacije. To pokazuje da će sve vakcine koje postoje na tržištu moći da budu deo ovog sertifikata. Apelujem na građane da budu odgovorni i da se pelcuju kako bi se situacija u zemlji stabilizovala, jer samo ukoliko smo epidemiološki stabilni možemo da razmišljamo o putovanjima“, naglasila je ona.

Inače, 29. marta u zvaničnu posetu Srbiji dolazi grčki ministar turizma Haris Teoharis kada bi trebalo da bude potpisana zajednička izjava kojom se iskazuje volja da se bliskom saradnjom reše poteškoće izazvane pandemijom kovida 19 u sektoru turizma. Ministarka je napomenula da sa njihovim Ministarstvom za digitalnu upravu razgovaraju već duže vreme o usaglašavanju digitalnih sertifikata i da veruje da će uskoro biti postignut i taj dogovor.

Grčka koja je turistički vrlo zanimljiva i koju je do početka ove krize u sezoni posećivalo oko milion ljudi iz naše zemlje, samo je jedna od država sa kojom se pregovara oko protokola i budućih putovanja. Resorno ministarstvo je do sada na ovu temu imalo sastanke i sa zvaničnicima Izraela, ne samo zbog činjenice da su važni gosti za Srbiju, nego i zbog mogućnosti da priznajemo njihove digitalne pasoše.

U javnosti se već juče više puta čulo da je Srbija u potpunosti i tehnički usaglašena sa predlogom EU o zelenim digitalnim sertifikatima. Ima zemalja koje neće tražiti taj dokument nego će naši građani moći da putuju sa dokumentom koji imaju. To su za sada Gruzija, Egipat, Turska, ali i zemlje u našem regionu za koje nema nikakvih ograničenja – Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija.

Pandemija virusa korona je uz saobraćaj najviše pogodila sektor turizma. Prihodi su u odnosu na 2019. godinu koja je bila rekordna po turističkim rezultatima smanjeni za više od milijardu evra. Za pomoć sektoru država je samo prošle godine izdvojila oko devet milijardi dinara pomoći, a ove godine su donete tri uredbe kako bi im se pomoglo da opstanu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala