Svim nezaposlenim građanima u junu dodatnih 60 evra

Pratite nas
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država svim nezaposlenim građanima u junu isplatiti jednokratnu pomoć od 60 evra u okviru trećeg paketa pomoći privredi i građanima u ukupnom iznosu od oko dve milijarde evra.

Mali je rekao da će uz pomoć od po 30 evra u maju i novembru svi nezaposleni građani u ovoj godini od države dobiti ukupno 120 evra.

„Važna vest je da se pomoć odnosi na sve nezaposlene koji su prijavljeni Nacionalnoj službi za zapošljavanje“, rekao je Mali za TV Prva.

Ministar je naveo da će se tačan podatak o broju nezaposlenih koji će dobiti jednokratnu pomoć znati kada Vlada Srbije bude donela uredbu što će, kako kaže, biti u narednih nedelju ili dve.

On je kazao da je prošle godine država donosila pakete pomoći da održi zaposlenost, a sada je cilj da se da se onima koji nemaju posao pruži podrška i optimizam i pomogne da pokriju osnovne troškove.

Mali je rekao da je to još jedan pokazatelj koliko je država jaka i koliko želi da pomogne svima.

Podsetio je da od 28. aprila počinje prijava svih punoletnih građana za pomoć od 60 evra, odnosno po 30 evra u maju i u novembru, dok će svi penzioneri dobiti još 50 evra u septembru što je ukupno 110 evra pomoći za penzionere.

Ministar je naveo da će pomoć dobiti i građani na Kosovu i Metohiji gde će svakom nezaposlenom biti isplaćeno 200 evra, a svi će, uključujući i decu, dobiti po 100 evra.

„Ako se pogleda pomoć građanima u ovoj godini, koja je takođe obeležena pandemijom korona virusa, država je uz stabilne javne finansije i održavanje makroekonomske stabilnosti, smogla snage da obezbedi pomoć građanima“, rekao je Mali.

Napomenuo je da je počela i prijava za pomoć privrednicima i da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Ministar je rekao da će milion i 550 hiljada zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50 odsto minimalca, a da će prva isplata biti 8. aprila za sve koji se prijave do kraja marta.

Mali je rekao da je u sklopu trećeg paketa mera predviđena pomoć za autoprevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 autobusa.

Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, tuzimu, renta-a-kar agencijama, a predviđena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

Ministar je rekao da je premijerka Ana Brnabić organizovala niz sastanaka za predstavnicima muzičke i invent industije i da se danas razgovara sa predstavnicima filmske industrije.

„Imaćemo sastanke i sa frizerima i malim preduzetnicima. Želimo da dopunimo treći paket pomoć, narednih dana biće objavljeno ko će sve dobiti pomoć“, rekao je Mali, prenosi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala