Sedam namirnica koje produžavaju život

© Depositphotos.com / MonticelloSalata
Salata - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Ruski lekar i televizijski voditelj Aleksandar Mjasnikov nabrojao je proizvode koji produžavaju život. Ne radi se samo o voću i povrću, a sve nabrojane namirnice su veoma dostupne.

„Mnogo puta smo to pominjali, nabrajali smo namirnice, razgovarali smo o pola kilograma povrća i voća“, kaže stručnjak, pozivajući se na podatke naučnih istraživanja koji ukazuju na sedam osnovnih proizvoda za održavanje uravnotežene ishrane, prenosi „Sputnjik mundo“.

„To su povrće, voće, morski plodovi, orašasti plodovi (naročito bademi), tamna čokolada i beli luk“, objašnjava lekar.

Dokazano je da ti proizvodi pomažu da duže živimo. U isto vreme, glavni faktor dugovečnosti je genetsko nasleđe, dodaje specijalista.

Hrana za dug život

  1. Povrće – Među ovom hranom izdvajaju se karfiol i brokoli. Ako se često konzumiraju, aktivira se prirodni sistem za detoksikaciju. Povrće smanjuje mogućnost nastanka malignih tumora.
  2. Voće – Da biste imali dug i zdrav život i sprečili kardiovaskularne bolesti i rak, potrebno je svakodnevno pojesti dve porcije voća i tri povrća, objašnjava grupa američkih dijetetičara, a navodi ruski doktor. Rezultati istraživanja koje je sproveo ovaj tim otkrili su da je dnevna potrošnja pet porcija voća i povrća povezana sa manjim rizikom od umiranja.
  3. Morski plodovi – Nezasićene masne kiseline u ovim proizvodima pomažu u sprečavanju demencije, kaže Mjasnikov.
  4. Riba – Riblje meso i ulje sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, a njene bogate omega 3 masne kiseline imaju vrlo dobra antioksidativna svojstva. 
  5. Orašasti plodovi – Bogati su omega 3 kiselinama i vitaminom E. Pored toga, imaju antioksidativna svojstva, magnezijum i vlakna. Ruski lekari Elena Mališeva i Andrej Prodeus tvrde da ova superhrana pomaže u produžavanju života zbog visokog sadržaja biljnih proteina. Oba stručnjaka pozivaju se na rezultate studije sprovedene 2020. godine, u kojoj se zaključuje da zamena životinjskih proteina biljnim proteinima smanjuje smrtnost bilo kog uzroka.Naročito bademi sadrže mnogo hranljivih sastojaka i mikroelemenata. Jedan od njih je cink. Pored toga, njihova potrošnja takođe ispunjava potrebe za selenom i hromom, sve dok su u malim količinama uključeni u ishranu, objašnjava Mjasnikov.
  6. Tamna čokolada – Sadrži flavanole. Ova hemijska jedinjenja su poznata po svojim zdravstvenim prednostima: poboljšavaju cirkulaciju i mentalnu budnost kod starijih ljudi. Istraživači iz SAD otkrili su da čak mogu da pojačaju imuni sistem pojedinca kako bi pomogli u borbi protiv virusa korona.
  7. Beli luk – Blagotvorno deluje na krvne sudove i znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Uprkos velikom broju vrlo zdravih svojstava, prekomerna konzumacija ove namirnice i način na koji se priprema može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Pročitajte i:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala