Rampa za Teslina vozila u državnoj upravi i vojsci Kine?

© AFP 2023 / JOSH EDELSONRefleksija američke zastave na automobilu Tesla S.
Refleksija američke zastave na automobilu Tesla S. - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Kina, pozivajući se na zabrinutost za nacionalnu bezbednost, uvodi ograničenje na upotrebu Teslinih električnih vozila za državne i vojne službenike, piše njujorški „Vol strit žurnal“.

Sličnu informaciju je plasirala i agencija „Blumberg“, navodeći u izveštaju da su Teslini automobili zabranjeni u određenim oblastima.

Ova ograničenja stižu nakon što je država sprovela bezbednosni pregled vozila i, kako navode ovi američki mediji, navodno utvrdila da Teslini senzori u automobilima mogu da snime fotografije okruženja na lokacijama na kojima se vozila nalaze, objavio je Si-En-Bi-Si.

„Vol strit žurnal“ dodaje, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da bi Tesla tako mogao da dođe do važnih informacija, kao što su, na primer, podaci o tome kada i gde se automobili koriste.

Takođe, mogao bi da prati i veći broj ličnih podataka, poput listinga kontakata mobilnim telefonom ako je povezan sa automobilom, navodi se u tekstu njujorškog lista i dodaje da Kinu zabrinjava da bi te informacije mogle da budu prosleđivane Sjedinjenim Državama.

Prvi čovek „Tesle“ Ilon Mask izjavio je danas da će njegova kompanija biti zatvorena ako su se njegovi automobili koristili za špijuniranje.

„Postoji vrlo snažan podsticaj da budemo veoma pažljivi sa svim informacijama. Ako bi „Tesla“ koristila automobile da špijunira u Kini ili bilo gde drugde, mi bismo bili zatvoreni “, rekao je Mask tokom virtuelne diskusije.

Mask je pozvao na veće međusobno poverenje između SAD i Kine tokom video-diskusije s jednim kinnjskim kvantnim fizičarom.

Kinesko tržište ima sve značajniju ulogu u "Teslinim" ukupnim isporukama i proizvodnji. Prihod kompanije od prodaje u Kini je više nego udvostručen na 6,66 milijardi dolara, što čini 21 odsto od ukupnih prihoda od 31,54 milijarde dolara.

To je značajan skok u odnosu na 2019. godinu, kada je Teslina prodaja u Kini dostigla 2,98 milijardi dolara, odnosno 12 procenata ukupnih prihoda od 24,58 milijardi dolara, preneo je Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala