Pomoć Srbije povratničkim opštinama u BiH – za Drvar više od pola miliona evra

© Amel EmricDrvar
Drvar - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je nakon sastanka u Drvaru sa predstavnicima srpskih povratničkih opština u Federaciji BiH, da će opština Drvar od države Srbije dobiti pomoć od 530.000 evra. Kako je naveo, novac je namenjen za budžetsku konsolidaciju.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić za Sputnjik kaže da je zahvaljujući sredstvima vlade Republike Srbije i u prethodnom periodu puno toga urađeno u Drvaru, najvećoj povratničkoj opštini u Federaciji BiH.

Pomoć Srbije povratničkim opštinama

„Konkretna pomoć Srbije datira od 2017. godine. U prvom redu radili smo asfaltiranje određenih saobraćajnica i elektrifikaciju određenih mesnih zajednica na području opštine. Od 2019. godine, od sredstava koja smo dobili kada je predsednik Vučić bio u Drvaru, osposobili smo i obnovili deo poslovne zone Mlin i napravili neke preduslove za razvoj i privlačenje investitora. Dakle, uradili smo infrastrukturu u toj preduzetničkoj zoni, priključili struju, postavili rasvetu, asfaltirali pristupni put i u toj zoni otvoren je poslovni pogon „Jumka“ iz Vranja u kojem je zaposleno oko stotinak žena iz povratničkih porodica, što je za ovu opštinu izuzetno značajno“, navodi Runić.

Najveći problem opštine Drvar u ovom trenutku je stabilnost, kaže naša sagovornica, odnosno konsolidacija budžeta.

„Imamo veliki broj obaveza, ali male prihode s obzirom na malu privrednu aktivnost, pa je pomoć Srbije veoma značajna. U prošloj godini, godini kovida, Srbija je uložila značajna sredstva u iznosu od 240 000 evra u rekonstrukciju i opremanje hitne službe Doma zdravlja Drvar, pa ta služba sada fukcioniše potpuno opremljena i to umnogome olakšava našim zdravstvenim radnicima da se bore sa pandemijom koja nas je sve zadesila. Podsetila bih da smo pre četiri godine bili u situaciji da nemamo čime da prevezemo bolesnike od mesta nesreće do Doma zdravlja, pa su Srbija i Republika Srpska donirali Domu zdravlja dva vozila za službu Hitne pomoći i jedno patronažno vozilo“, napominje Dušica Runić.

Načelnica opštine Drvar ističe da im je pomoć potrebna jer sa tekućim budžetom ova opština ne može da se razvija.

„Konsolidacija budžeta je jedno privremeno rešenje, ali ćemo se u narednom periodu svakako baviti, nadam se opet uz podršku Srbije, kreiranjem aktivnosti koje će povećati prihodovnu stranu budžeta. Znači, radićemo na osnaživanju lokalnih preduzeća koja su direktno naslonjena na budžet opštine. Recimo, opština Drvar u stopostotnom iznosu finansira dečiji vrtić, za koji nam je jako važno da ostane otvoren. Tu će nam Vlada Srbije pomoći i mislim da smo sada obezbedili sredstva za funkcionisanje ovog vrtića za narednih godinu dana“, objašnjava Runić.

Na pitanje da li se Srbi vraćaju u Drvar, naša sagovornica kaže da poslednjih godina, nažalost, nema intenzivnog povratka.

„Najveći proces povratka bio je u periodu od 1999. do 2003. godine. Sada se vraćaju uglavnom ljudi koji su penziju ostvarili negde drugo, pa žele da ovde, u čistoj i zdravoj sredini u toj penziji uživaju“, navodi načelnica opštine Drvar.

U okviru dvodnevne posete Bosni i Hercegovini, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se i sa članovima Predsednistva BiH, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala