Početak vakcinacije na Svetoj gori

© AP Photo / Dimitri MessinisMonasi na Svetoj gori
Monasi na Svetoj gori - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Čamac obalske straže dovezao je juče na Svetu goru prvih 400 doza „Fajzer“ vakcina protiv korone. Vakcinacija je počela istog dana u Zdravstvenom centru Svete Gore u Kareji, te je juče vakcinisano 36 monaha i svetogorskih radnika.

Prvu vakcinu na Svetoj gori primio je arhimandrit Vartolomej, iguman kanonskog Esfigmena u Kareji. Vakcine su primili i pojedini monasi Ivirona, Kutlumuša i Simonopetre koji su juče bili u Kareji.

Početak vakcinacije na Svetoj gori planiran je za prošlu sredu, ali zbog jakih vetrova doze vakcina nisu mogle da se dopreme na poluostrvo. Vakcinacija je nastavljena i danas, a prema grčkim medijima, Svetoj gori će biti isporučeno 2000 doza vakcina.

Imunizacija na Svetoj gori nije obavezna.

Na Atosu trenutno živi nešto malo manje od 2000 monaha.

Prvi slučaj pre godinu dana

Prvi slučaj virusa korona pojavio se na Svetoj gori u martu prošle godine, a oboleli je bio monah iz manastira Ksenofont, koji je početkom marta 2020. putovao u Škotsku i Englesku. Ukupno četiri monaha, iz različitih manastira, preminuli su u prethodnom periodu od komplikacija virusa, a oko 10 koji su bili hospitalizovani i u kritičnom stanju prevazišli su rizik.

Sveta gora je „zapečaćena“ od početka prošlog decembra i prema odluci Svete zajednice zabrana ulaska hodočasnika važi do 30. marta. Saradnici manastira i zaposleni koji treba da uđu u Atonsku državu podvrgavaju se testu na virus korona u Uranopolisu i ulaze samo ukoliko je on negativan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala