Počele pripreme za Paradu pobede: Oklopna vozila „Tajfun“ prvi put na paradi u gradu na Nevi /video/

© Sputnik / Fotohost-agentstvo / Uđi u bazu fotografijaOklopna vozila „Tajfun“ na Paradi pobede
Oklopna vozila „Tajfun“ na Paradi pobede - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
U Sankt Peterburgu su počele pripreme za Paradu pobede, a održana je i prva proba mehanizovane kolone. Glavni događaj ove godine biće prvo pojavljivanje oklopnog vozila „Tajfun“ na glavnom trgu „severne Venecije“, prenosi televizija „Zvezda“.

„Oklopno vozilo 'Tajfun' ove godine će prvi put učestvovati na Paradi pobede u Sankt Peterburgu. To je prava premijera“, kaže dopisnik „Zvezde“ Pavel Kutarenko.

„Tajfuni“ su stigli iz Nižnjeg Novgoroda kako bi se pripremili za paradu. Vozila su sposobna da prevaziđu bilo kakvu prepreku, a oklop može odoleti čak i napadu iz bacača granata.

„Krećemo se oko 11 kilometara na čas. Udaljenost između vozila je najviše deset metara. Najvažnije i najteže je održati razmak tokom kretanja“, izveštava novinar.

Prva proba parade održana je bez guseničara. Izuzetak je napravljen samo za proslavljeni tenk T-34 koji je, po tradiciji, na čelu kolone.

Mehaničar-vozač Dmitrij Bušujev kaže da je sa tenkom T-72 prešao više od 600 kilometara, a da je na T-34 sve drugačije, jer mehaničke poluge zahtevaju snažnu ruku. Ali Dmitrij se već izveštio. Za njega će ovo biti prva Parada pobede.

„Devet godina sam u vojsci. Naša jedinica uvek nastupa na T-34, uvek voze naši mehaničari. Ponosim se, jer mi je i deda ratovao, i otac je bio vojnik, oficir“, ističe vozač tenka T-34.

Na prvoj probi Parade pobede u Sankt Peterburgu učestvovalo je više od 200 vojnika i preko 100 jedinica vojne tehnike.

„Tajfun-M“ je jedinstveno borbeno vozilo konfiguracije osam puta osam, specijalno namenjeno za potrebe ruskih Strateških snaga. Vozilo je napravljeno na bazi armijskog oklopnog vozila BTR-82, koje je steklo veliku popularnost u vojsci zahvaljujući velikoj pouzdanosti.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala