Nova pomoć zadrugama – na redu seoski turizam i domaća radinost  

© Sputnik / Aleksandar MilačićEtno selo
Etno selo  - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Do kraja marta biće raspisan novi program pomoći zemljoradničkim zadrugama kojim će sa 500 miliona dinara bespovratnih sredstava biti obuhvaćene i tri nove vrste zadruga. Reč je o onima koje se bave seoskim turizmom, starim zanatima i domaćom radinošću, ali i onima čiji su osnivači posebno osetljive društvene grupe.

Za ove tri vrste novih zadruga, koje ne smeju biti starije od dve godine, predviđen je iznos do 7,5 miliona dinara po zadruzi, dok će za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge biti izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi, naglašava član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, Branislav Gulan.

© Sputnik / Anton Vergun / Uđi u bazu fotografijaZadruge koje se bave starim zanatima i narodnom radinošću će biti obuhvaćene novom pomoći države.
Nova pomoć zadrugama – na redu seoski turizam i domaća radinost   - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Zadruge koje se bave starim zanatima i narodnom radinošću će biti obuhvaćene novom pomoći države.

Četvrta pomoć zadrugama, konkurs do kraja marta

„Očekuje se da će pare dobiti između 50 i 60 starih i novih zadruga. Inače do sada, za protekle tri i po godine koliko traje akcija '500 zadruga u 500 sela' , ukupno je bespovratno podeljeno 1,7 milijardi dinara i taj novac su dobile 152 zadruge. To je poboljšalo život 6120 porodica, ili oko 30.000 ljudi u selima Srbije, jer dobra zadruga znači i dobro selo“, ističe Gulan za Sputnjik.

On napominje da je akccija „500 zadruga u 500 sela“, koju je 2017. godine pokrenuo tadašnji ministar zadužen za regionalni razvoj, Milan Krkobabić, koji je sada na čelu Ministarstva za razvoj sela, vratila zadružni duh u život Srbije, pre svega vodeći računa o najnerazvijenijim područjima.

„Prema podacima Ministarstva za brigu o selu i Zadružnog saveza, do sada je u Srbiji za tri i po godine osnovano više od 830 novih zadruga. Do pokretanja ove akcije, Srbija je bila država u kojoj se godišnje gasilo po 100 zadruga. To je prvi put da država na ovaj način podstiče razvoj zadrugarstva u Srbiji“, podsetio je naš sagovornik.

Gde je zdrava zadruga imamo napredno selo

© Sputnik / Nikola JoksimovićNema naprednog sela bez zdrave zadruge.
Nova pomoć zadrugama – na redu seoski turizam i domaća radinost   - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Nema naprednog sela bez zdrave zadruge.

On napominje da je i ovaj četvrti konkurs za dodelu bespovratne pomoći zadrugama usmeren pre svega na najnerazvijeniji deo Srbije, pfre svega na jugu.

„Tamo gde imamo zdravu zadrugu imamo i napredno selo. A da bi danas zaustavili nestajanje sela, a njih 1200, ili svako četvro od 4700 sela je u fazi nestajanja, ne treba spasavati sva sela, niti je to moguće. Treba spasiti ona sela koja mogu da opstanu, da ostanu i da žive. Ukoliko ne spasimo sela nestaće nam i Srbija“, poručio je Gulan.

Konkurs za dodelu novih bespovratnih sredstava zadrugama je, kako napominje, prvi u nizu programa koje će Ministarstvo za brigu o selu sprovoditi u toku ove godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala