Kijev traži objašnjenje od NATO-a: Gde vidite Ukrajinu u 2030. godini

© Sputnik / Mikhail Markiv / Uđi u bazu fotografijaZastave NATO i Ukrajine
Zastave NATO i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Kijevu je potreban plan o članstvu u NATO-u kako bi vlasti mogli da razumeju gde Alijansa vidi Ukrajinu u narednih 10 godina, izjavila je vice premijer te zemlje Olga Stefanišina.

„Današnji nivo saradnje Ukrajine i Alijanse ne može ni da se uporedi sa 2008. godinom. NATO zemlje danas formiraju novi pogled za narednu dekadu. Ukrajina mora da shvati kako je druge zemlje članice vide u tom periodu“, rekla je ona.

Stefanišina je rekla i da je zbog toga potrebno Ukrajini da vidi plan po pitanju članstva budući da se radi o političkoj odluci koja bi omogućila Kijevu da mobiliše sve svoje resurse zarad budućih reformi u cilju integracije u Severnoatlantsku alijansu.

„Mislim da će Evropi biti od koristi da na taj način osigura stabilnost u regionu, ojača bezbednost u Crnom moru. Novi predsednik SAD, koji je rekao da želi da povrati američki geopolitički uticaj u svetu, takođe, mislim, da će to podržati. Uskoro se priprema susret lidera NATO-a, nadamo se da će tema Ukrajine biti na dnevnom redu“, dodala je.

Podsetimo, ukrajinska Rada je 2014. godine usvojila dva zakona čime se otkazala od vojne neutralnosti sa ciljem ulaska u NATO. Time je ta zemlja postala šesta država koja je dobila status partnera Alijanse.

Pored Ukrajine, partnerski status imaju Australija, Finska, Gruzija, Jordan i Švedska.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala