Javni dug Srbije veći za četiri odsto

Evro - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Pratite nas
Bruto domaći proizvod zemalja Zapadnog Balkana je, posle rasta od 3,5 odsto u 2019. godini, skliznuo u recesiju od 4,5 odsto u 2020, kažu u Svetskoj banci koja očekuje da će u 2021. rast BDP-a u ovom regionu iznositi 3,5 odsto.

To kaže glavni ekonomista Svetske banke za Zapadni Balkan Enrike Blanko Armas u intervjuu za Magazin Biznis.

„Mere koje su preduzete u Srbiji, uglavnom su u skladu sa merama preduzetim u drugim zemljama. Sposobnost zemalja da podrže svoje ekonomije u velikoj meri je rezultat prethodnih napora da se ojača makroekonomsko upravljanje i izgrade fiskalni amortizeri. Srbija je taj posao dobro uradila pre krize, smanjila je fiskalni deficit, smanjila javni dug i povećala devizne rezerve“, naveo je Armas.

Kaže da je procena Svetske banke da se javni dug Srbije povećao za četiri procentna poena BDP-a u 2020, što je značajan rast, ali mnogo niži od rasta javnog duga u drugim zemljama u Evropi.

Na pitanje da prokomentariše to što je stopa nezaposlenosti u regionu porasla za 0,5 odsto samo u prvoj polovini prošle godine i da je izgubljeno 139.000 radnih mesta, a da je situacija u Srbiji nešto drugačija, Armas kaže da su programi ekonomske podrške širom regiona sprečili mnogo izraženiji uticaj na tržišta rada.

„Isto se dogodilo i u Srbiji, koja je donela neviđeni program ekonomske podrške vredan oko 13 procenata BDP-a, uključujući nekoliko mera usmerenih na zadržavanje posla. Ali došlo je do pada neformalne zaposlenosti i povećanja zaposlenosti mladih. Mere podrške uspele su da spreče još gori uticaj krize na tržišta rada u regionu, ali moramo da prepoznamo neka ograničenja trenutnog pristupa, poput ograničenog dosega neformalnog sektora, kako bismo sledeći put mogli da učinimo bolje“, rekao je on.

Kada je reč o očekivanom rastu BDP-a u regionu od 3,5 odsto u 2021. godini, Armas dodaje i da postoji značajna neizvesnost oko ostvarenja ovih projekcija, posebno u pogledu rasta u EU, kašnjenja u dostupnosti vakcina i pojave novih talasa širenja virusa, što bi sve moglo uticati na vreme i snagu oporavka.

Napominje da su zemlje u regionu usvojile nove setove mera za nastavak borbe protiv pandemije i podržavanje svojih ekonomija i da je to opravdano s obzirom na to da se vanredne situacije u zdravstvu nastavljaju, preneo je Tanjug.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala