Stejt department: Imali smo ozbiljne razgovore s Kinom

© AP Photo / Frederic J. BrownRazgovori Kine i Amerike na Aljasci
Razgovori Kine i Amerike na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Američke diplomate imale ozbiljne razgovore sa kolegama iz Kine na Aljasci i da neće dozvoliti da, kako je saopštio Stejt department, teatralnost sa kineske strane odvrati pažnju od iznošenja principa SAD i teških razgovora.

„Znamo da ponekad ova diplomatska izlaganja mogu biti preuveličana ili možda čak usmerena na domaću publiku. Ali ne dozvoljavamo da nas pozorište sa druge strane spreči da radimo ono što nameravamo da učinimo na Aljasci, a to je izlaganje naših principa, kao i naših očekivanja, i obavimo ove teške razgovore koje moramo imati sa Kinom“, rekla portparolka Stejt departmenta Džalina Porter.

Ona je navela da su u četvrtak vođene ozbiljne diskusije.

Sastanak delegacija Kine i SAD na Aljasci - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Novi sukob Kine i Amerike odigrao se - na Aljasci /video, foto/

Američki i kineski zvaničnici trebalo bi danas da zaključe razgovore na Aljasci nakon što su prepirke na otvaranju razotkrile dubinu tenzija između dve najveće svetske ekonomije, piše Rojters.

Agencija dodaje da su američki državni sekretar Entoni Blinken i nacionalni savetnik za bezbednost Džejk Salivan u Enkoridžu na Aljasci započeli u četvrtak sastanak s najvišim zvaničnikom za spoljnu politiku kineske Komunističke partije Jang Džiečijem i ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i da je on bio obeležen međusobnim optužbama i kršenjem dogovorenog protokola, preneo je Tanjug.

 

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala