Srbi najmanje zaduženi na prostoru bivše SFRJ, Hrvati i Slovenci u dugovima do guše

CC0 / Pixabay / Kovanice evra
Kovanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Građani Hrvatske su najzaduženiji u regionu sa iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi evra. Kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su građani Srbije najmanje zaduženi.

Prema januarskim podacima šest centralnih banaka zemalja na prostoru bivše SFRJ o stanju kredita stanovništva, na drugom mestu po visini ukupnog duga su Slovenci sa iznosom od 11 milijardi evra, građani Srbije su na trećoj poziciji sa sumom od 10 milijardi evra, dok najmanje duguju građani Crne Gore, sa približno 1,39 milijardi evra.

Međutim, kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su građani Srbije najmanje zaduženi u poređenju sa ostalim zemljama koje su proistekle iz nekadašnje zajedničke države, piše portal Biznis.rs.

Po visini ličnih dugovanja na osnovu kredita, najzaduženiji su Slovenci sa iznosom od 5.286 evra, zatim Hrvati sa 4.208 evra, Crnogorci sa 2.239, građani BiH sa 1.536 evra, Makedonci sa 1.452 evra, i na kraju Srbi sa prosečnih 1.443 evra duga. 

Veštačka šaka - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2021
Uskoro krupne promene: Kredit bez odlaska na šalter i plaćanje bez dokaza o uplati

Zanimljiv je podatak koliko je raslo zaduživanje građana u ovim državama u pandemijskoj 2020. godini.

Opšte uzev, ono je raslo na nivou od po nekoliko procenata – najmanje u Hrvatskoj (1,8 odsto), a najviše u Srbiji, za 11,2 odsto.

Pomenuti porast u Srbiji je delom posledica moratorijuma na otplatu kredita, gde građani u dva navrata nisu morali po nekoliko meseci da otplaćuju svoje dugove, dok je s druge strane nastavljena kreditna aktivnost, to jest uzimanje zajmova u komercijalnim bankama u zemlji u određenoj meri, navodi se u prilogu ovog portala.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala