Andrej Rubljov je najveća žrtva „Federerovog sistema“

© Sputnik / Aleksandr Galьperin / Uđi u bazu fotografijaAndrej Rubljov, ruski teniser
Andrej Rubljov, ruski teniser - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Andrej Rubljov, ruski teniser, najveća je žrtva „zamrzavanja“ bodova koje je ATP uveo usled pandemije virusa korona. Da sistem nije „radio“ za Rodžera Federera, Rus bi trenutno bio treći teniser sveta.

Novi sistem rangiranja u tenisu utiče dvojako na igrače pa je tako Rodžer Federer najveći „dobitnik“ čitave priče sa pandemijom, s obzirom na to da se skoro cele prošle godine nije bavio profesionalnim tenisom.

Uprkos tome, on je i dalje u samom svetskom vrhu i trenutno je šesti teniser sveta.

Sa druge strane, 23-godišnji Rubljov u pandemijskoj godini ostvario je svoje najveće uspehe i na sva tri Gren slem turnira koja su održana stigao je do četvrtfinala.

On je zatim osvojio turnire u Dohi, Adelejdu, Hamburgu, Sankt Peterburgu, Beču i Roterdamu, dok je sa reprezentacijom Rusije podigao trofej ATP kupa.

Ali, uprkos blistavoj formi u kojoj se nalazi u poslednje vreme, Rubljov trenutno zauzima osmo mesto ATP liste, ispod Rodžera Federera i jednako oštećenog Saše Zvereva.

U starom sistemu bodovanja, Rus bi sada bio treći teniser sveta, iznad Rafaela Nadala i Dominika Tima.

Kanadski teniser Denis Šapalov dao je svoje viđenje „zamrznutog“ sistema bodovanja, i stao na stranu Rubljova.

„Očigledno će uvek biti pozitivnih i negativnih strana rangiranja, ali je sada teško penjati se na listi, jer se ne gube bodovi“, konstatovao je Kanađanin.

On je dodao da je sistem u rukama čelnika ATP-a, i da je na igračima da to poštuju. 

„U jednom ruku trenutni sistem je dobar za mene, jer imam polufinale u Majamiju, pa ako izgubim rano, mislim da gubim samo 50% bodova ili tako nešto. S druge strane, zaista je teško popeti se na listi. I dalje sam u čudu jer imam osećaj kao da je Rubljov osvojio 25.000 poena, a nije se mnogo pomerio“, rekao je Šapovalov.

Bivši finalista US Opena i vrhunski analitičar Greg Rusedski u međuvremenu se zalagao za podešavanje ATP sistema rangiranja, rekavši da bi pre-Kovid bodovi trebali da štite samo ulazak na turnir, a ne stvarnu rang listu.

„Novi sistem rangiranja trebalo bi da služi samo za ulaz na turnir, a drugi bi trebalo da predstavlja pravo rangiranje u kom bi Rubljov sada zauzimao četvrtu ili višu poziciju, s obzirom na to kakve rezultate je beležio u poslednje 52 nedelje“, rekao je Rusedski.

U Njujorku je bio glavni bez Đokovića, ali je slavu pretvorio u noćnu moru

„Bog blagoslovio Đokovića, bilo je to sjajno iskustvo“ /video/

Nije trebalo dugo – Španci su već ispalili „otrovne strelice“ ka Medvedevu

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala