Predlog Podgorice nezabeležen u diplomatskoj praksi: Lopta u dvorištu Beograda, a odlučuje - Milo

© Sputnik / Nebojša PopovićAmbasada Srbije u Podgorici
Ambasada Srbije u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Podgorica nudi Beogradu izlaz iz ćorsokaka u međudržavnim odnosima na način nezabeležen u diplomatskoj praksi. To što je predložila, moglo bi da bude elegantno rešenje da se Vladimir Božović vrati na mesto ambasadora Srbije u Podgorici, a da se nijedna zemlja ne oseti poraženo. Ali, i taj eventualni kompromis bi mogao da pokvari Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, naime, izrazio je spremnost da ta zemlja primi nove akreditive za ambasadora Srbije Vladimira Božovića, ali je ponovio da sadašnja crnogorska vlada ne može poništiti odluku prethodne o proterivanju. Sada je lopta na terenu Beograda koji bi trebalo da se izjasni prihvata li da ponovo formalno izabere Božovića, koga bi potom, da bi stupio na dužnost, opet morao formalno da prihvati i Milo Đukanović kao predsednik Crne Gore.

Potez Podgorice nije zabeležila diplomatska praksa

Krivokapić je naveo da Srbija, ako želi Božovića kao jedinu mogućnost za budućeg ambasadora u Crnoj Gori, to može uraditi poštujući diplomatske protokole.

Bivši ambasador Milisav Paić, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga, za Sputnjik kaže da se tokom svoje 38-godišnje diplomatske karijere nije susreo sa ovakvim slučajem i da je cela ova situacija potpuno van diplomatske prakse.

„Problem je u tome što agreman ambasadoru daje šef države. Sada je pitanje da li bi, u slučaju da se od strane Srbije ponovo uputi zahtev za agreman, predsednik Đukanović u ovakvoj situaciji na to pristao, jer je očigledno da je on stajao iza odluke crnogorske vlade da se Božović protera iz Crne Gore. Tako da je cela ova situacija neobična i bilo bi normalno da se ovo pitanje raspravi u samoj Crnoj Gori, između predsednika i Vlade, odnosno da li će predsednik Đukanović dati agreman za ambasadora Božovića ili ne“, objašnjava Paić.

Prema njegovim rečima, neobično je da se sada sugeriše da ova vlada ne može da poništi odluku prethodne o proterivanju i da bi Srbija trebalo ponovo da podnese zahtev za agreman.

„Čini mi se da je ovo u stvari pokušaj nove vlasti u Crnoj Gori da se izvuče iz postojeće situacije i da za to prebaci odgovornost na Beograd, jer je neizvesno šta bi se dogodilo sa tim zahtevom. Ovo je dakle nešto što je potpuno izvan diplomatske prakse, ali Balkan je prostor na kome su svakojaka čuda moguća. Ipak, čini mi se da bi Srbija preuzela na sebe rizik da Božović dođe u situaciju da mu se ne odobri agreman od strane predsednika Đukanovića i da situacija ostane kakva jeste, s tim što bi nova crnogorska vlada u tom slučaju mogla da „opere ruke“ da je ona ponudila neki izlazak iz situacije, ali da rešenje nije do nje“, kategoričan je Paić.

Odluka u rukama predsednika

I bivši ambasador Rade Drobac za Sputnjik kaže da je prihvatanje Vladimira Božovića ili bilo koga drugog za ambasadora Srbije u Crnoj Gori, u rukama predsednika te države.

„Ukoliko predsednik Crne Gore nije saglasan sa tim, ne vidim da će podnošenje novih akreditiva vladi nešto moći da promeni, jer nije vlada nadležna da postavlja i razrešava ambasadore, nego predsednik“, ukazuje Drobac i napominje da ukoliko ne postoji saglasnost sva tri nivoa – ministarstva spoljnih poslova, vlade i predsednika, teško da to može da se realizuje u bilo kom obliku.

„Čini mi se da ovim predlogom predsednik vlade i vlada CG „peru ruke“ od cele te priče, a da nisu u stanju da to prevaziđu i razreše. Oni dakle pokazuju političku dobru volju da izađu u susret, ali objektivno ne mogu da prisile predsednika da promeni stav po tom pitanju“, primećuje Rade Drobac.

Podsetimo, od ambasadora Srbije u CG Vladimira Božovića je krajem novembra prošle godine zatraženo da napusti Crnu Goru jer je, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, Podgoričku skupštinu 1918. nazvao „oslobođenjem“ i „slobodnom voljom“ crnogorskog naroda.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala