Mamićeva zatvorska kazna garantuje Dinamu jednu strašnu stvar, a Hrvatska to najbolje zna

© REUTERS / ANTONIO BRONICDinamo Zagreb
Dinamo Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Dinamo Zagreb je posle dva gola zaostatka iz prvog meča eliminisao iz Lige Evrope veliki Totenhem na Maksimiru (3:0), kreiravši senzaciju o kojoj bruji fudbalski svet. Za to vreme, alfa i omega „modrih“ Zdravko Mamić i dalje se nalazi u bekstvu, i nedavno mu je potvrđena zatvorska kazna od šest i po godina.

Mnogi se sad s pravom pitaju kakve veze ima podvig Dinama sa Mamićevom osudom i time da mora u zatvor, duže od pola decenije. Činjenica je da je Zdravko Mamić, bivši predsednik Dinamo Zagreba, najzaslužniji za sve što se dešava u najtrofejnijem klubu iz Hrvatske. 

Uprkos tome što je zbog izgnanstva morao javno da podnese ostavku na funkciju u klubu, jasno je da popularni Maminjo i dalje vuče konce u klubu čije je evropske temelje, udario upravo on.

Ali, ima jedan fantastičan momenat koji povezuje Mamićevu sudbinu u vidu presuda, Hrvatsku i Dinamo.

Žoze Murinjo - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Hrvati šokirali Murinja! /video/
Kada je Zdravko Mamić prvi put zvanično osuđen, a bilo je to 2018. godine, Hrvatska je dogurala do finala Svetskog prvenstva u Rusiji. Istina, poražena je u finalu od moćne Francuske (4:2), ali su „vatreni“ stigli do titule viceprvaka planete! Sada mu je potvrđena presuda, a Dinamo je napravio senzaciju i ne namerava na tome da se zaustavi.

​Mamić je nekako završio u Međugorju, nakon što je za njim raspisana poternica. I od tada je Zdravko u Bosni i Hercegovini, za koju kaže da je njegova prva država i da, samim tim, nije begunac.

Bivši izvršni predsednik Dinama, koji je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za izvlačenje novca iz zagrebačkog kluba, i u optužnici piše 116 miliona kuna, što je oko 17 miliona evra, poručio je 16. marta 2021. godine da će kaznu odslužiti u Bosni i Hercegovini, a „modri" su svega nekoliko dana kasnije priredili čudo i izbacili prvog favorita za osvajanje Lige Evrope - Totenhem.

„Jedan razlog je što ću ukoliko dođe do toga da ću služiti zatvorsku kaznu, onda ću je služiti isključivo u Bosni i Hercegovini. Nikada nisam bio ni formalno begunac, nisam ni sada begunac. Jer, kako čovek može da pobegne iz sopstvene države? Bio sam na službenom putu kada je izricana presuda u Osijeku i nalazio sam se na teritoriji BiH. Kada je presuda izrečena, ostao sam u svojoj matičnoj državi. A što se Dinama tiče, meni je on iznad života“, poručio je iz Mostara pre tri dana Mamić.

Neverovatan splet okolnosti, u nedelji i godini kada je Mamiću potvrđena duga zatvorska kazna, došao je red da Dinamo, kao i Hrvatska pre tri godine priredi čudo. 

Zagrepčani su u Londonu poraženi rezultatom 2:0, a onda je Mislav Orsić sa tri gola „skuvao pevce“ i šokirao fudbalski svet, izbacivši skupo plaćene zvezde Žozea Murinja, kojem nije preostalo ništa drugo, nego da posle utakmice uđe u svlačionicu za domaći tim na Maksimiru i čestita Hrvatima na nesvakidanjoj predstavi.

Dinamo je u osmini finala Lige Evrope demoliraao Totenhema i postao tim koji bi svako želeo da izbegne na žrebu za četvrtfinale, koji je zakazan za petak od 13 časova.

A tu je i ova neverovatna koincidencija sa Mamićevim osudama iz 2018. i 2021. godine, pa nije nemoguće da se i „modrima“ kao onomad Hrvatima na Mundijalu u Francuskoj, smeši bar finale Lige Evrope...

► Roman Abramovič je zaboravio na Italijane i Portugalce – ka vrhu Evrope putuje s Nemcima

► Tadić poveo Ajaks u naredno kolo Lige Evrope, Milanu protiv Junajteda nije pomogao ni Zlatan

► Bizaran problem najsnažnijeg fudbalera sveta

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala