Lukašenko: Nisam obećao Putinu ustavnu reformu

© Foto : BelTA / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nije obećao ustavnu reformu u zemlji, i da se ta tema spominjala tokom razgovora „samo u opštim crtama“.
„U poslednje vreme, kada je započeta ustavna reforma, komisija radi, svi su počeli da pišu – Lukašenko je obećao Putinu ustavnu reformu. Nikad nikom ništa nisam obećao, osim vama, mom narodu. Kakve veze ima Rusija sa ustavnom reformom u Belorusiji? Nikada se ta tema nije spominjala, osim u opštim crtama“, rekao je beloruski lider.

Kako je precizirao, Putina su jednostavno zanimali njegovi planovi, razmišljanja na tu temu, i „nije bilo govora ni o kakvom tranzitu vlasti

Lukašenko je govorio i o saradnji sa Rusijom, istakavši da je Minsk uvek spreman da bratski gradi odnose sa Moskvom.

Lukašenko je takođe imenova osobe koje su, prema njegovom mišljenju, sposobne da vode zemlju nakon sledećih izbora: to su njegov pomoćnik za Grodnjensku oblast Jurij Karajev i gubernator regiona Vladimir Karanik.

Prema rečima Lukašenka, „obojica su dostojni kandidati, koji poznaju zemlju“, i mogu se međusobno takmičiti.

„Tranzit vlasti je jedan: izbori – narod je izabrao. To je sve... Moja dva čoveka mogu učestvovati u predsedničkim izborima, oni će biti jaki kandidati...Mladi, nova generacija, inteligentni, znaju vrednost ove zemlje“, rekao je Lukašenko na sastanku sa kolektivom preduzeća „Mlečni svet“.

Beloruski lider je dodao da ne računa na to da će njegova deca doći na čelo države. Takođe je poručio svojim sunarodnicima da će „imati i druge predsednice“, samo treba „da budu strpljivi“.

Prema kalendaru koji je objavljen na sajtu beloruske Centralne izborne komisije, sledeći predsednički izbori bi trebalo da budu najkasnije 20. jula 2025. godine. Kako je izjavio savetnik opozicione političarke Svetlane Tihanovske, njen tim se nada da će novi lider zemlje biti izabran već ove godine.

Lukašenko je ranije obećao da će podneti ostavku nakon usvajanja amandmana na Ustav. Komisija za pripremu dopuna već je počela sa radom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala