Rusija čeka odgovor Bajdena: Aktivirani diplomatski kanali

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Moskva za sada ne zna kakva je reakcija Vašingtona na predlog Vladimira Putina o javnoj diskusiji dvojice lidera, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Dodaje da se diplomatskim kanalima radi na toj inicijativi, a da se, ukoliko ne bude odgovora sa američke strane, neće više insistirati na tom formatu razgovora.

Peskov je podsetio da je prvi razgovor Putina i Bajdena bio na američku inicijativu a da sada ruska strana, u svetlu predloga predsednika, i sama pokazuje inicijativu za kontakt i čeka odgovor.

On je objasnio da je iznet predlog za razgovor dvojice lidera u direktnom prenosu zbog određenih Bajdenovih izjava.

„U direktnom prenosu zbog toga što su se dogodile neke izjave bez presedana od strane Bajdena. Da se ne bi dozvolilo da one nanesu konačnu štetu bilateralnim odnosima koji su u ionako jadnom stanju predsednik Putin je predložio da se razmotri situacija javno jer bi to bilo interesantno narodima obe zemlje. Pošto su izjave Bajdena bile bez presedana onda ne treba isključiti ni takve formate razgovora “, objasnio je Peskov.

Prema njegovim rečima, u slučaju razgovora Putin -Bajden pored ostalog bi mogle da budu razmotrene i neosnovane optužbe sa strane Amerike.

„Naravno, puno je pitanja koje bi predsednici postavili jedan drugom.“

Takođe, Peskov je rekao da Rusija ne može da ne uzme u obzir izjave Bajdena o ruskom predsedniku ali spremna je da se nastavi dijalog koji je u interesu ne samo dve zemlje već čitavog sveta.

Upitan kako će se u Moskvi gledati na to ako se desi da ne bude razgovora dvojice lidera, Peskov je rekao da je Putin jasno stavio do znanja da nema svrhe baviti se megafon diplomatijom, razmenjivati zajedljive komentare, već da jedino ima smisla razgovarati, nastaviti odnose Rusije i Amerike.

„To je gledište i pristup predsednika Rusije. Ali, ništa ne mogu da kažem o potencijalnom pristupu predsednika Bajdena“, rekao je Peskov.

Upitan da prokomentariše mišljenje eksperata koji upozoravaju na mogući novi Hladni rat između dve zemlje, on je rekao da se Rusija nada najboljim mogućim odnosima sa SAD ali da je uvek spremna na najgori scenario.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden je u sredu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Moskva je pozvala svog ambasadora u Vašingtonu Anatolija Antonova na konsultacije, a ruski lider je potom američkog kolegu Džoa Bajdena pozvao na javnu diskusiju.

Pročitajte još:

Pogledajte kako je na izjavu svog američkog kolege reagovao ruski predsednik Vladimir Putin:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala