Borelj poslušnički savio kičmu pred Bajdenom i pokazao gde je mesto EU

© Foto : RUSSIAN FOREIGN MINISTRYŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Pratite nas
Skandalozna izjava američkog predsednika Džozefa Bajdena u kojoj je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao ubicom, vrlo jasno je, iako usput, pokazala i gde je mesto Evropske unije na geopolitičkoj mapi sveta. Sudeći po izjavi njenog šefa diplomatije Žozepa Borelja koji je poslušnički savio kičmu - na dnu. Kao da urušavanju EU nema kraja.

Koliko god da se uporkos Bajdenovoj rusofobnosti, senilnosti i gafovima,od njega teško moglo očekivati da lidera jedne od svetskih sila nazove ubicom, tako nešto se još teže moglo  očekivati od šefa EU diplomatije.

Borelj pokazao gde je mesto EU

Na pitanje italijanske agencije Ansa o Bajdenovoj izjavi, Borelj je izjavio je da ne može reći da li se slaže sa izrazom „ubica“ koji je upotrebio američki predsednik o ruskom lideru.

Tačnije, rekao je da neće odgovoriti sa „da ili ne“, i već bi to bilo dovoljno da je na sramotu jednog diplomate.

© AP Photo / Dominic LipinskiBorelj koji se praktično svrstao uz izjavu Bajdena da je Putin ubica, pokazao je da se ne vidi kraj posrnuća Evropske unije.
Borelj poslušnički savio kičmu pred Bajdenom i pokazao gde je mesto EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Borelj koji se praktično svrstao uz izjavu Bajdena da je Putin ubica, pokazao je da se ne vidi kraj posrnuća Evropske unije.

Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije kaže da izjava šefa EU diplomatije koji bi da se ne izjasni o Bajdenovoj izjavi, a u stvari se svrstava uz nju, zapravo govori o jednoj konfuziji u Evropskoj uniji. Ona ni po kom pitanju više ne može da iznese svoj stav mimo SAD, a kamoli da joj protivureči, ističe on za Sputnjik.

„Mi vidimo da ta poslušnička politika u EU koja je sada kulminirala sa podrškom Bajdenu i pridruživanjem Bajdenu koji zaoštrava odnose sa Rusijom do neslućenih visina, zapravo govori o njihovoj sporednoj ulozi, značaju i nemogućnosti da na bilo koji način iskoče iz klišea koji su u tim evroatlantskim odnosima“, napominje Gajić.

On Boreljovu izjavu vidi ne samo kao krajnje nediplomatsku nego i kao problematičnu od strane evropskog zvaničnika i to ne bilo kog, već šefa evropske diplomatije. A on je, primećuje Gajić, svakako kompetentan da o tim stvarima rasuđuje. Svakom ko ima iole sluha za diplomatiju a kamoli nekome ko je školovani diplomata sa dugogodišnjim diplomatskim iskustvom kao što je Borelj jasno je da je ta izjava problematična i neprimerena diplomatskom rečniku i nepotkrepljena.

Savijene kičme pred imperijom

CC0 / Balkan Photos / Borelj je demonstrirao još jedno poslušničko savijanje kičme EU u odnosu na ono što stiže iz njihovog imeprijalnog centra.
Borelj poslušnički savio kičmu pred Bajdenom i pokazao gde je mesto EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2021
Borelj je demonstrirao još jedno poslušničko savijanje kičme EU u odnosu na ono što stiže iz njihovog imeprijalnog centra.

Ta izjava Borelja zapravo sledi matricu američke politike radikalizacije neprijateljstva prema Rusiji, kvalifikovanja Rusije najtežim rečima i uvođenja sankcija i represivnih mera u međunarodnoj politici prema Rusiji pod raznim izgovorima.

„To sve, zapravo, govori da su sve te izjave u funkciji disciplinovanja ne toliko Rusije i onih koje Amerikanci doživljavaju kao oponente, nego disciplinovanja svojih saveznika - da u toj svojoj poslušnosti i poslušničkom stavu potpuno saviju kičmu i nemaju više nikakav, ne samokritički, nego bukvalno intelektualni odnos prema svemu onom što mu stiže iz tog njihovog imeprijalnog centra“, zaključio je Gajić.

Objašnjavajući zašto ne može sa „da ili ne“ da kaže da li se slaže sa Bajdenovom ocenom da je Putin ubica, Borelj zapravo nikoga nije ostavio u nedoumici šta zapravo misli.

„Postoji duga lista ubistava koja su počinjena u Rusiji nad ključnim figurama, uključujući novinare i političare, a u slučaju Alekseja Navaljnog Evropska unija je uvela sankcije. Ruske vlasti su počinile nezakonite radnje u Ukrajini i igraju jasnu ulogu u konfliktima u našim susednim regionima. Predsednik Rusije je odgovoran za te postupke Rusije“, izgovorio je šef EU diplomatije, ne trepnuvši.

Nema šta, nadmašio je čak i Bajdena.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala