Vodeće članice EU podržale blokadu izvoza vakcina

© AP Photo / John Locher„Fajzer-Biontek“ vakcina
„Fajzer-Biontek“ vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Pretnja Evropske komisije o blokadi izvoza vakcina protiv kovida 19 u zemlje sa većim stopama vakcinacije, uključujući Britaniju, naišla je danas na podršku Nemačke, Francuske i Italije, saopštili su evropski zvaničnici i diplomate.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen zapretila je zabranom izvoza vakcina radi zaštite oskudnih doza za sopstvene građane koji su suočeni sa trećim talasom pandemije, prenosi agencija Rojters.

Na sastanku evropskih diplomata, održanom nedugo nakon upozorenja Fon der Lejenove, Nemačka, Italija, Francuska i Danska, podržale su stav Komisije o oštrijoj primeni kontrole izvoza, tvrde trojica diplomata koja su prisustvovala sastanku.

Holandija, Belgija i Irska bile su opreznije, navode dvojica zvaničnika, dodajući da će rasprava o tom pitanju biti održana na samitu lidera EU sledeće nedelje, prenosi Tanjug.

„Sve to proizlazi iz rastuće frustracije vakcinom ’Astra zeneka‘ i i pojačanog pritiska da se nešto preduzme povodom toga. Nemamo dovoljno vakcina, izvozimo kao ludi, a da ništa nismo dobili", rekao je jedan od diplomata koji je učestvovao u diskusijama.

Drugi diplomata je potvrdio da je glavni razlog za rigorozniji stav nedovoljna isporuka „Astra zenekinih“ vakcina Evropskoj uniji.

Ta kompanija je prošle nedelje saopštila da namerava da isporuči do 100 miliona doza svoje vakcine Evropskoj uniji do kraja juna, umesto 300 miliona predviđenih ugovorom, navodeći kao razlog proizvodne probleme i ograničenja izvoza.

Evropska unija, čija je kampanja vakcinacije usporila zbog kašnjenja u isporukama i zdravstvenih problema, saopštila je da je izvezla više od 10 miliona vakcina u Britaniju od 30. januara, ali da nijednu nije dobila natrag, uprkos činjenici što su dve fabrike koje proizvode „Astra zenekinu“ vakcinu u Britaniji navedene kao dobavljači u ugovoru te kompanije sa EU.

Evropski zvaničnici su saopštili da im je iz „Astra zeneke“ rečeno da ne mogu izvoziti vakcine proizvedene u britanskim fabrikama, jer sa Britanijom imaju ugovor o isporukama koji daje prioritet britanskom tržištu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala