U Njujorku je bio glavni bez Đokovića, ali je slavu pretvorio u noćnu moru

© AP Photo / Lee Jin-manDominik Tim
Dominik Tim - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Dominik Tim, austrijski teniser koji trenutno zauzima četvrtu poziciju na ATP rang listi, nastavio je da pruža ispodprosečne, u neku ruku zabrinjavajuće rezultate.

Tim je pretrpeo poraz u šesnaestini finala turnira u Dubaiju od južnoafričkog tenisera Lojda Herisa posle samo sat i 13 minuta igre, po setovima – 6:3, 6:4.

Aktuelni šampion US opena ne samo da je glatko izgubio meč u kojem je bio veliki favorit, već je to uradio ne uspevši da dođe ni do jedne jedine brejk prilike.

Dvadesetčetvorogodišnji Južnoafrikanac trenutno zauzima 81. mesto na ATP rang listi i nalazi se u sjajnoj formi, ali je i pored toga Dominika Tima i njegove navijače ovaj poraz mora da zabrine.

​Austrijanac je prošle godine na US openu osvojio prvi Grend slem trofej u karijeri, na turniru na kojem nije bilo Rodžera Federera i Rafaela Nadala, a sa kojeg je diskvalifikovan Novak Đoković.

„Grend slem titula uvek vredi isto, tako da nema potrebe ni da razmišljamo o tome da li je zaslužena. Moje ime se svakako nalazi na trofeju i tako će biti zauvek. To ko je bio na turniru, a ko nije, nema nikakve veze“, odgovorio je nedavno Tim kritičarima.

Taj podvig je trebalo da dvadesetsedmogodišnjaku iz Viner Nojštata bude vetar u leđa u nastavku karijere, ali se desilo nešto potpuno suprotno.

Od podizanja pehara u Njujorku u septembru prošle godine, Tim ne samo da nema nijednu titulu, već na narednih šest turnira ima samo jedno finale.

Sa Rolan Garosa ga je u četvrtfinalu izbacio Dijego Švarcman, u Beču je u istoj rundi ispao posle duela sa Andrejom Rubljovim, a u finalu Završnog turnira u Londonu ga je zaustavio Danil Medvedev.

Počela je nova godina, a ubrzo je, posle ispadanja u grupi ATP kupa sa reprezentacijom, doživeo novo neprijatno iznenađenje, kada ga je sa terena počistio Grigor Dimitrov u osmini finala Australijan opena.

Usledila je manja pauza, a onda pomalo neočekivani neuspeh protiv Roberta Bautiste Aguta u četvrtfinalu Dohe i pomenuti debakl u Dubaiju.

Da je problem zasićenje osvajanjem prvog Grend slema u životu lako je reći, ali teško verodostojno analizirati. Ipak, uzimajući u obzir radnički mentalitet Austrijanca može se zaključiti da to nije glavni deo njegovih nevolja.

Timov borilački, radnički mentalitet po kojem je poznat definitivno nije nešto što je moglo da nestane preko noći, ali on ne bi bio prvi primer igrača kojem je jedan veliki trofej doneo zasićenje.

Problem te vrste je pre nekoliko godina imao Novak Đoković, kojeg je zasićenje „uhvatilo“ isto kada i povreda, pa su zbog toga trpeli rezultati.

Njegov otac je u intervjuu za Sputnjik sport otkrio da je tada Novaku savetovao da „ostavi tenis“, a sve o čemu je govorio Srđan Đoković mogli ste da vidite na našem Jutjub kanalu.

Aleksander Zverev je 2018. godine napravio najveći uspeh u karijeri osvojivši Završni turnir, gde je u finalu savladao najboljeg srpskog sportistu svih vremena.

Tada su svi mislili da će Nemac ruskog porekla tokom 2019. briljirati, ali je realnost bila potpuno suprotna, pa Zverev gotovo cele godine nije bio ni blizu očekivanog nivoa.

Novak Đoković i Danil Medvedev - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Medvedev uradio što niko nije 16 godina i poslao pravoslavlje na vrh sveta

Iako je Tim nedavno izjavio da ima manji problem sa stopalom, ni to nije razlog njegovih nedavnih neuspeha. Za poraz krivi lošu formu i ne beži od odgovornosti.

„Nisam osećao bol u nozi. Očigledno je da prolazim kroz težak period i trenutno nisam u najboljoj formi“, rekao je posle poraza u Dubaiju, nakon kojeg je otkazao učešće na Mastersu u Majamiju.

Tim će sezonu odmah prebaciti na šljaku, svoju omiljenu podlogu, gde ga očekuju novi izazovi kojima može da potpuno baci u zaborav loše rezultate na betonu.

Kako stvari trenutno stoje, Timov najveći uspeh u karijeri predstavlja i njegovu najveću noćnu moru. Ipak, njegovi navijači ne moraju da paniče i očajavaju, jer su šanse da je ovaj period samo prolazni mnogo veće nego da je ovo novi standard po kojem ćemo ga prepoznavati.

​► Ćaćić za Sputnjik: Od Srbije i Đokovića do Buenos Ajresa i 39. titule

Optužili su Nadala za prevaru, ali je istina potpuno drugačija

Zverev napao ATP – da li sistem „radi“ za Federera?

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala