SZO: Veoma smo zabrinuti zbog situacije na Balkanu

© Tanjug / ZORAN ZESTICInformator o kovidu 19
Informator o kovidu 19 - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je posebno zabrinuta zbog situacije sa kovidom 19 na Balkanu i u centralnoj Evropi, napominjući da su hospitalizacije i smrtni slučajevi među najvišim na svetu.

Regionalna kancelarija ove organizacije za Evropu takođe je primetila da je situacija najakutnija u oblastima koja su bile uspešne u kontroli bolesti u prvih šest meseci 2020, piše AFP.

"Posebno smo zabrinuti zbog epidemiološke situacije na Balkanu, kao i mnogim drugim zemljama širom centralne Evrope", rekla je Katrin Smolvud, viši službenik za vanredne situacije u evropskoj kancelariji SZO na konferenciji za novinare.

Regionalni direktor SZO Hans Kluge rekao je da vakcinacija protiv virusa korona još nije dovoljna da bi zaustavila širenje virusa u regionu. 

Najteži talas od svih prethodnih: Šta se promenilo i ko je najugroženiji

"Incidencija slučajeva nastavlja da raste i kreće se ka istoku. Tri nedelje zaredom raste broj slučajeva obolelih od kovida 19", dodao je Kluge, rekavši da je prošle sedmice u evropskom regionu SZO prijavljeno više od 1,2 miliona novih slučajeva.

Iako su mnoge zemlje širom Evrope trenutno delimično ili potpuno zaključane, Kluge je rekao da neke počinju da ukidaju ograničenja zasnovana na pretpostavci da masovnija vakcinacija odmah dovodi do poboljšane epidemiološke situacije.

"Prerano je za takve pretpostavke", rekao je Kluge.

Regionalni direktor je naglasio da će vakcine na kraju ponuditi izlaz iz pandemije.

Evropski region SZO obuhvata 53 zemlje i teritorije i uključuje Rusiju i nekoliko država centralne Azije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala