Švajcarska u kontaktu sa Rusijom o „Sputnjiku Ve“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaRuska vakcina protiv kovida "Gam-Kovid-Vak" (Sputnjik Ve)
Ruska vakcina protiv kovida Gam-Kovid-Vak (Sputnjik Ve) - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Federalna kancelarija za javno zdravlje Švajcarske je od novembra prošle godine u kontaktu sa Ruskim fondom za direktne investicije (RFPI) u vezi sa ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V), izjavio je ambasador Rusije u Bernu Sergej Harmonjin u intervju za Sputnjik.

„Federalna kancelarija za javno zdravlje Švajcarske je odreagovala na naše predloge o 'Sputnjiku Ve' i od novembra 2020. godine je na tu temu u neposrednom kontaktu sa RFPI“, rekao je on.

Prema rečima diplomate, registracija „Sputnjika Ve“ u Švajcarskoj doprinela bi širenju mogućnosti zemlje za sprovođenje efikasne kampanje za vakcinaciju s obzirom na objektivni nedostatak zapadnih preparata.

„Međutim, suočavamo se i sa birokratskim i sa politički uslovljenim aspektima koji ne doprinose uvek pronalaženju brzog rešenja, uprkos naizgled svim očiglednostima pitanja. Svi se mi sećamo kako su u početku zapadni mediji pokušali da formiraju negativnu informativnu pozadinu oko 'Sputnjika Ve', koju su na kraju u potpunosti dezavuirali ugledni predstavnici svetske stručne zajednice“, rekao je on.

Istovremeno, ambasador je istakao da se situacija postepeno popravlja, posebno nakon objavljivanja podataka o ruskoj vakcini u uglednom naučnom časopisu „Lanset“.

„Prva švajcarska kompanija 'Adien Farma i Biotek“ već je zaključila sporazum o proizvodnji vakcine 'Sputnjik Ve' na teritoriji Italiji. Želim da se nadam da će u ovom slučaju, kada se radi o spasavanju, bez preterivanja, miliona života, zdrav razum i konstruktivni pristup naših partnera ipak preovladati“, zaključio je ruski ambasador.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Naučni časopis „Lanset“ objavio je 5. februara rezultate treće faze kliničkih ispitivanja vakcine protiv kovida „Sputnjik Ve“, u kojima se potvrđuje da „Sputnjik Ve“ bezbedna i efikasna vakcina. Tokom treće faze kliničkih ispitivanja, vakcina je pokazala visoku stopu efikasnosti, imunogenosti i bezbednosti. Efikasnost vakcine je veća od 91,6 odsto. Vakcina pruža potpunu zaštitu od teških slučajeva kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala