Medijski mrak: Rusija osuđuje progon ruskih novinara u EU

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaLogotip RT na Peterburškom ekonomskom forumu 2019.
Logotip RT na Peterburškom ekonomskom forumu 2019. - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova osudila je progon ruskih medija u zemljama Evropske unije, rekavši da je takva politika EU pravo mračnjaštvo.
„Naravno, Nemačka nije jedina. U brojnim zemljama EU vidimo takav pristup ruskim novinarima – ne samo tog holdinga (televizije RT), nego i drugim ruskim novinarima. Negde su progonu izloženi mediji koji izveštavaju na ruskom jeziku, negde pojedinačni novinari...To nisu dvostruki standardi, to je prosto pravo mračnjaštvo u kome se nalaze, kako vidimo, čitave zemlje EU“, rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, vlasti Nemačke vrše pritisak na banke u zemlji kako bi one odustale od saradnje sa ruskim medijima – „ili ćemo sve to smatrati čudom“.

„Činjenica da je na desetine drugih velikih nemačkih međunarodnih banaka, kao i regionalnih finansijskih institucija kojima se obratilo rukovodstvo biroa već odbilo saradnju bez ikakvih osnovanih argumenata sugeriše, direktno ukazuje na to da se na njih vrši pritisak relevantnih organa Nemačke“, smatra portparolka.

Ona je takođe skrenula pažnju na članak portparola Udruženja novinara Nemačke u kojoj on, prema rečima Zaharove, vređa mnogobrojne zaposlene holdinga „Raša tudej“.

„Smatramo da su takvi ispadi ne samo kontraproduktivni, nego i agresivni“, konstatovala je ona.

Takođe je dodala da je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ogorčeno „otvorenom diskriminacijom televizije RT u Nemačkoj, hajkom koja je pokrenuta protiv medija“.

Podsetimo, nemačka „Komercbanka“ je 26. februara uputila pismeno obaveštenje o gašenju računa „Raša tudej“ u Nemačkoj, kao i video-agencije „Raptli“. Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke saopštilo je da nemački kabinet ministara nije uticao na „Komercbanku“ da prekine poslovanje sa „Raša tudej“.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala