Otac kome su oduzeta deca otkriva detalje susreta sa Vučićem: „Ako ne bude pomaka, dolazim opet“

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICĐorđe Joksimović
Đorđe Joksimović - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Đorđe Jokismović iz Kragujevca, kome je pre šest godina oduzeto troje dece, sinoć je pešice stigao u Beograd, gde se jutros sastao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za rad Darijom Kisić Tepavčević i predočio im svoju borbu za vraćanje starateljstva. On u slučaju očekuje pomak, ali ako ga ne bude – opet će poći do predsednika.

Nije lako gledati kako vam oduzimaju decu, a još je teže da se šest godina borite da vam ih vrate. Takva je priča Đorđa Joksimovića, čije su tri maloletne ćerke u hraniteljskoj porodici od 2015. godine. On tvrdi da je ispunio sve uslove da mu se deca vrate, ali da nadležne insistucije odugovlače završetak procesa, tražeći od njega da pojedine zahteve ponovo ispuni.

Đorđev sastanak sa Vučićem i Kisić Tepavčevićkom

Vučić se sa Đorđem sastao u Predsedništvu i zamolio ga da poštuje institucije Srbije, za koje je uveren da će „na najbolji način zaštititi prava i potrebe dece“.

„Sa gospodinom predsednikom sam popričao o svojoj situaciji, svom slučaju. Rekao je da će da se vidi šta rade nadležne institucije, dokle se stiglo, kao i da ništa ne može da se uradi van institucija“, predočava Đorđe Joksimović detalje sastanka za Sputnjik.

Nakon razgovora s Vučićem, Đorđe se sastao i sa ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darijom Kisić Tepavčević.

„Ministarka će proveriti šta sam završio, šta nisam, šta treba da uradim... Da li je to moje tačno, šta je tačno od toga što sam priložio. Neće moći da ponavljam nešto što sam već uradio. Ministarka će nadgledati svaki njihov korak. Tako mi je bar obećano. Sve ostalo je do suda“, kaže Joksimović.

Ako ne bude pomaka – opet do predsednika

Đorđe zbog sastanaka očekuje pomak u svom slučaju u narednim mesecima.

„Očekujem da će shvatiti da ću se boriti za tu decu do kraja maksimalno. Ako ne bude napretka ponovo ću doći do predsednika. Očekujem pomak. Ne očekujem da će da bude na prvom ročištu, ali mislim da neće ni da traje pet meseci ili šest godina. Mislim da će moj slučaj biti rešen u određenom periodu, ali neću čekati šest godina“, napominje Joksimović.

Suđenje sa Centrom za socijalni rad iz Kragujevca po Đorđevoj tužbi zakazano je za 29. mart ove godine.

„Advokati će da rade svoj posao. Šta ja tu mogu? Mogu samo da ispoštujem. Procedura je takva. Svi znamo da sud mora da donese tu odluku. Ne može predsednik niti bilo ko drugi. Normalno, uticaj prijema kod predsednika je sigurno veliki. Neće se raditi bez nadležnosti Ministarstva, koje će nadgledati moj slučaj“, rekao je Joksimović.

Podsetimo, Đorđe je i ranije pešice dolazio iz Kragujevca u Beograd da bi skrenuo pažnju javnosti na svoj slučaj. Po njegovoj životnoj priči snimljen je film „Otac“ reditelja Srdana Golubovića.

Đorđe Joksimović po kome je snimljen film „Otac“ - Sputnik Srbija, 1920, 18.01.2021
Zaštitnik građana ispituje slučaj oca iz filma „Otac“

Za slučaj Đorđa Joksimovića u januaru ove godine zainteresovao se i Zaštitnik građana, koji je tada započeo kontrolu pravilnosti postupanja Centra za socijalni rad iz Kragujevca zbog postojanja mogućnosti ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa dece.

Ministar za brigu o porodici i demografiji Ratko Dmitrović u isto vreme je izjavio da deca Đorđu nisu oduzeta zbog siromaštva, već da je u pitanju „nešto mnogo gore od toga“, kao i da mu ih je sud oduzeo na osnovu izjave psihijatra.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala