Moskva: Nećemo pogoršavati odnose sa Vašingtonom, uprkos neprihvatljivoj izjavi Bajdena

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaMoskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Moskva, Kremlj, zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Uprkos neprihvatljivosti izjava američkog predsednika Džoa Bajdena na račun ruskog lidera Vladimira Putina, Rusija neće još više pogoršavati odnose koji su i onako u ćorsokaku, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
„Neko treba da daje neprihvatljive izjave, a mi treba da pogoršavamo bilateralne odnose koji su i onako u ćorsokaku? Nema smisla slediti takvu logiku. Nastaviti sa uništavanjem, podmetati nogu – to sigurno nije ruska ni strategija, ni taktika“, rekla je portparolka.

Ona je dodala da, umesto toga, Moskva namerava da „uradi veliki posao, povezan sa revizijom stanja bilateralnih odnosa“.

Prema rečima Zaharove, Rusija se mnogo čega naslušala na svoj račun od kolektivnog Zapada.

„Šta sve nismo čuli od kolektivnog Zapada ili direktno od svake zemlje, od političkog rukovodstva, za godinu, tokom proteklih godina, čak i decenija“, rekla je Zaharova, odgovarajući na pitanje novinara da li je izjava američkog predsednika Džoa Bajdena o Putinu „bez presedana“.

Zaharova je istakla da je „šokirana što ogroman broj nekakvih portparola, pres-sekretara, zvaničnika koji su odgovorni za komentare o zvaničnoj politici Bele kuće sada ništa ne komentarišu, ćute“.

„To definitivno nije naš skandal. Obratite se američkim predstavnicima sa tim pitanjima“, rekla je Zaharova novinarima.

Ona je dodala da Vašington još nije spreman da shvati posledice rusofobskih akcija po svetsku stabilnost.

„Nažalost, američka strana ostaje zarobljena u vlastitim iluzijama, pokušavajući da razvije apsolutno besmislenu kampanju rusofobskih napada i time sateruju sebe u ćorsokak. To sve ide u prilog samo jednom – daljoj degradaciji bilateralnih odnosa, a to protivreči osnovnim interesima naroda Rusije i SAD. Očigledno da Vašington zasad nije spreman da shvati rizike po mir i bezbednost koji su sa tim povezani“, istakla je Zaharova.

Američki predsednik Džozef Bajden je u sredu u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Putin je, reagujući na tu izjavu Bajdena, američkom lideru poželeo zdravlje.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala