Jermenija: Vanredni parlamentarni izbori 20. juna

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPremijer Jermenije Nikol Pašinjan
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan doneo je odluku da u zemlji budu održani vanredni parlamentarni izbori 20. juna kako bi se prevazišla politička kriza.

Kako je rekao, tokom sastanka sa liderom „Napredna Jermenija“ konstatovano je da su vanredni parlamentarni izbori najbolji način za izlazak iz trenutne situacije u zemlji.

U donošenju odluke uzeo je u obzir razgovore koje je imao sa predsednikom Republike Armenom Sarkisjanom i drugim strankama.

„Vanredni parlamentarni izbori biće održani 20. juna“, napisao je Pašinjan na Fejsbuku.

Nova politička kriza rasplamsala se u Jermeniji posle premijerovih neopreznih reči o ruskim sistemima „Iskander“.

Zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Jermenije Tiran Hačatrjan ismejao je premijera, zbog čega je smenjen, a ubrzo nakon njega i načelniku Generalštaba Oniku Gasparjanu ponuđeno je da podnese ostavku. Oružane snage Jermenije nakon toga su izdale saopštenje u kojem traže ostavku samog Pašinjana. Premijer je ovo ocenio kao pokušaj prevrata i pozvao svoje pristalice da izađu na ulice. Usledili su i protesti opozicije koja traži Pašinjanovu smenu.

Situaciju je dodatno otežalo neslaganje na relaciji predsednik-premijer u vezi sa smenom i imenovanjem novog načelnika Generalštaba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala