Evropska agencija za lekove: Vakcina „AstraZeneka“ je bezbedna i efikasna

© REUTERS / Dado Ruvic/IllustrationVakcina AstraZeneka
Vakcina AstraZeneka - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Vakcina kompanije „AstraZeneka“ je bezbedna i efikasna i nije povezana sa povećanim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, saopštila je Evropska agencija za lekove (EMA).

„Međutim, ne možemo potpuno da otpišemo moguću vezu. Ono što preporučujemo je podizanje svesti o mogućoj vezi. Pokrenućemo detaljniju istragu“, rečeno je konferenciji posle današnjeg vanrednog sastanka.

Šefica EMA Emer Kuk izjavila je da korist vakcine „AstraZeneka“ nadmašuje rizike koje zaražavanje može da donese.

​Ona je podsetila da je oko sedam miliona ljudi primilo vakcinu protiv virusa korona u Evropskoj uniji, kao i da je vakcinisano 11 miliona Britanaca.

„Kada vakcinišete milione ljudi, neke teške nuspojave su neizbežne. Naš zadatak je da sprovedemo istragu. Posvećeni smo tome da odmah istražimo sve moguće dokaze i dokumenta. Današnji zaključak nam omogućuje da i dalje nastavimo kampanju vakcinisanja i da nastavimo da uvek i o svemu informišemo građane EU“, dodala je Emer Kuk.

Podsetimo, bezbednosni odbor EMA preduzeo je detaljnu procenu slučajeva koji se odnose na pojavu krvnih ugrušaka do kojih je došlo kod osoba koje su prethodno primile vakcinu „AstraZeneka“.

Nakon što su se pojavili izveštaji o slučajevima zgrušavanja krvi, mnoge zemlje u Evropskoj uniji zaustavile su korišćenje vakcine britansko-švedske kompanije.

Mnoge od njih objavile su da će pričekati procenu i preporuku EMA.

EMA i Svetska zdravstvena organizacija prethodnih dana su preporučivale nastavak imunizacije vakcinom „AstraZeneke“ dok traju analize, napominjući da njene prednosti nadmašile eventualne rizike rizike.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala