Bugarski ekspert: Srbija želi da pretvori Severnu Makedoniju u Južnu Srbiju

CC0 / Javno vlasništvo / Karta Makedonije
Karta Makedonije - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Kada se govori o napetim odnosima između Bugarske i Severne Makedonije, treba uzeti u obzir i Srbiju, Kosovo i Albaniju, smatra ekspert u oblasti međunarodne bezbednosti Bojan Čukov. Kako je naveo, Beograd je u novembru 2020. godine aktivno aktivno promovisao ideju takozvanog mini-šengena, čiji deo će biti Srbija, Severna Makedonija i Albanija.

Beograd pokušava da se, u ekonomskom smislu, dobro ugnezdi u Severnoj Makedoniji i privuče na svoju stranu albanski faktor – sve to za račun interesa Bugarske, smatra Čukov.

„Nedavno je izašla analiza jednog srpskog eksperta koji je rekao da će se ta pitanja rešavati čisto ekonomski. On je čak naveo primer: sve će biti bolje, kada srpski biznismeni otvore restorane sa srpskom skarom (roštiljem) na Ohridskom jezeru. Tj, Srbija pokušava još jače, u ekonomskom planu, da zavlada Severnom Makedonijom. To se radi, naravno, na račun bugarskih interesa. U Severnoj Makedoniji se povećava antibugarska histerija, što ometa razvoj naših bilateralnih odnosa i daje Srbiji mogućnost da u potpunosti zavlada Severnom Makedonijom“, rekao je ekspert radiju „Fokus“.

„U isto vreme, Sofija za sada ne uspeva da realizuje zajedničke projekte sa Skopljem kao što je izgradnja koridora №8 koji bi omogućio da se uspostavi železnički saobraćaj između prestonica, povuče optički kabl i izgradi veliki auto-put, naglasio je Čukov. Po njegovim rečima, Bugarska treba da počne sa realizacijom projekta koji promovišu i SAD.

„Na žalost, za poslednjih 30 godina bugarske vlade su prilično pasivne i ne gledaju dalje od svojih četvorogodišnjih mandata, a takav projekat treba svaka vlada da podržava i razvija, bez obzira na to ko je vladajuća partija ili koalicija“, smatra ekspert.

On je obratio pažnju na reči bugarskog istoričara Jordana Veličkova: Srbija želi da pretvori Severnu Makedoniju u Južnu Srbiju.

„Jednom se razgovaralo da Preševo, Bujanovac i Medveđa pripadnu Kosovu, a da se Srbiji dodeli neka druga teritorijalna kompenzacija. Ne zaboravite da niko ne može da kaže kuda prolazi granica između Kosova i Severne Makedonije – tačnije, ona prolazi po sredini određenih albanskih sela. Radi se o istim planovima koje koje Beograd realizuje već duže vreme, dok se mi u Bugarskoj pravimo da to ne vidimo“, zaključio je ekspert.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala