Borelj: Putin je odgovoran za postupke Rusije, ne mogu reći da li se slažem sa Bajdenom da je „ubica“

© Foto : Ministarstvo spoljnih poslova Rusije via APŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da ne može reći da li se slaže sa izrazom „ubica“ koji je upotrebio američki lider Džo Bajden govoreći o ruskom lideru Vladimiru Putinu.
„Postoji duga lista ubistava koja su počinjena u Rusiji nad ključnim figurama, uključujući novinare i političare, a u slučaju Alekseja Navaljnog Evropska unija je uvela sankcije. Ruske vlasti su počinile nezakonite radnje u Ukrajini i igraju jasnu ulogu u konfliktima u našim susednim regionima. Predsednik Rusije je odgovoran za te postupke Rusije“, rekao je Borelj na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Italije Luiđijem Di Majom u Rimu.

Kako prenosi agencija „Ansa“, Borelj je istakao da neće odgovoriti sa „da ili ne“ na pitanje da li se slaže sa upotrebom izraza „ubica“ na račun Putina.

Istovremeno je podsetio da zemlje EU u odnosima sa Rusijom treba da pokažu jedinstvo i da se strogo pridržavaju realizacije pet zajedničkih evropskih principa.

Borelj je konstatovao da Rusija „klizi u autoritarni režim, još više se udaljava od Evrope i ne pristaje na razgovore na temu ljudskih prava i političkih sloboda“.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ u vezi sa pokušajima mešanja u američke izbore, koje se pripisuje Moskvi. Osim toga, šef Bele kuće potvrdno je odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, reagujući na tu izjavu, američkom lideru poželeo zdravlje. Kasnije je predložio Bajdenu javnu onlajn diskusiju.

Pogledajte reakciju ruskog predsednika:

 

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala