Amerika upozorava kompanije: Obustavite rad na „Severnom toku 2“ ili slede sankcije

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Fortuna" u luci nemačkog grada Vizmar
Brod za polaganje cevi Fortuna u luci nemačkog grada Vizmar - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Američki Stejt department je saopštio da kompanije, koje učestvuju u izgradnji gasovoda „Severni tok 2“, moraju prekinuti svoje učešće u projektu, ukoliko ne žele da se nađu na udaru sankcija.
„Stejt department ponovo upozorava da bilo koja kompanija koja učestvuje u izgradnji gasovoda 'Severni tok 2' rizikuje da se nađe pod američkim sankcijama“, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

On je pozvao te kompanije da „odmah prestanu sa radom“ na tom projektu.

„Kao što je govorio predsednik SAD, 'Severni tok 2“ je loš posao za Nemačku, Ukrajinu i za naše saveznike i partnere u Centralnoj i Istočnoj Evropi“, dodao je Blinken.

Prema njegovim rečima, „Severni tok 2“ treba smatrati „geopolitičkim projektom Rusije, usmerenim na podelu Evrope i slabljenje evropske energetske bezbednosti“.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine. Ruska strana više puta je izjavljivala da je projekat apsolutno komercijalan i konkurentan i isticala da on ne podrazumeva obustavu tranzita ruskog gasa preko Ukrajine u EU.

Pročitajte još:

 

 

 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala