Ambasada Rusije u Vašingtonu upozorila na rušenje odnosa sa SAD

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Rusije u Vašingtonu
Ambasada Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Pojedine nepromišljene izjave američkih lidera ugrožavaju da sruše odnose Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u saopštenju ruske ambasade u Vašingtonu na Fejsbuku.

U ambasadi su primetili da je „trenutna situacija rezultat ciljane politike Vašingtona koja je proteklih godina, zapravo, namerno dovodila bilateralnu saradnju u ćorsokak“.

„Nekonstruktivna politika administracije prema našoj zemlji ne odgovara interesima Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, a neke nepromišljene izjave američkih lidera dovode u opasnost ionako preterano konfrontacione odnose“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da se Rusija zalaže za uspostavljanje dijaloga sa Sjedinjenim Američkim Državama, podsećajući da su obe zemlje članice Saveta bezbednosti UN i da snose „posebnu odgovornost za međunarodni mir i bezbednost“.

Američke sankcije

Ministarstvo trgovine SAD u sredu je proširilo izvozna ograničenja protiv Rusije: ona je stavljena na spisak zemalja sa kojima je izvoz i uvoz oružja potpuno zabranjen. Američke trgovinske sankcije uticaće na izvoz povezan sa nacionalnom bezbednošću, a određeni izuzeci za vazduhoplovstvo i svemir važiće samo do 1. septembra. Odluka će stupiti na snagu 18. marta. Povod za ovakve mere bila je situacija sa Aleksejem Navaljnim i „upotreba hemijskog i biološkog oružja“.

Osim toga, ranije je kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država deklasifikovala izveštaj u kojem je Moskva optužena da je pokušala da pomogne u reizboru Donalda Trampa, diskredituje Džoa Bajdena i „unese razdor“ u američko društvo. U dokumentu se govori o uvođenju novih sankcija Rusiji.

Kremlj je ovaj izveštaj nazvao „neosnovanim i nedokazanim“. Kako je naglasio portparol predsednika Dmitrij Peskov, Rusija nije imala nikakve veze sa bilo kakvim kampanjama protiv kandidata na izborima. Prema njegovim rečima, takvi materijali koriste se kao izgovor za nove sankcije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala