Ambasada Rusije u BiH: Reagovaćemo u slučaju praktičnog približavanja BiH NATO-u

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuska zastava
Ruska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Pratite nas
Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini poručila je da će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO reagovati na, kako se navodi, taj neprijateljski korak.

Ambasada je na taj način reagovala na brojne publikacije koje hvale navodne prednosti članstva BiH u NATO, prenosi RTRS.

U saopštenju se ukazuje da je borba protiv Rusije smisao postojanja NATO-a za koji ambasada Rusije ocenjuje da se pretvorio u geopolitički projekt Zapada.

„Pristupanje NATO-u će prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji čiju filozofiju Amerikanci, a usled njih i NATO, nameću Evropi, i Rusija će u slučaju praktičnog približavanja BiH i NATO reagovati na taj neprijateljski korak“, poručuju u ambasadi.

U saopštenju se napominje da nijedna runda proširenja Alijanse nije poboljšala odnose Rusije s novim pristalicama NATO-a.

„Sama ekspanzija slabi regionalnu sigurnost i stabilnost, generiše psihologiju ‘država na ratnoj liniji’ stvarajući, u suštini, nove ili pomičući stare linije podele u Evropi, u suprotnosti je s potrebom za pojavom kvalitativno novog sistema kolektivne bezbednosti na kontinentu, koji upravo zahteva ujedinjenje napora u borbi protiv novih pretnji i rizika“, dodaje se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade u BiH ocenjuju da NATO, kako pokazuje praksa, nije u mogućnosti da odgovori na, kako se navodi, glavnu stvarnu pretnju savremenosti — terorizam.

Ambasada poziva vlasti u BiH da razmisle o tome s obzirom na to, kako se napominje, da su se neki građani BiH borili u Siriji na strani militanata, a sada se masovno vraćaju u domovinu.

Ambasada u saopštenju navodi i da je mit da je NATO struktura koja promoviše pomirenje, i ocenjuje da pristupanje NATO neće automatski popraviti socialno-ekonomsku situaciju u BiH.

Upozorava se i da željeno članstvo u organizaciji ne podrazumeva samo korišćenje njenih mogućnosti, već i prihvatanje određenog niza obaveza.

„Da li je BiH spremna da šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke interese? Znatno povećati svoju vojnu potrošnju umesto usmeravanja tih sredstava na rešavanje gorućih problema kojih i bez toga ima dovoljno u BiH?“, pitaju se u ambasadi.

U saopštenju se ocenjuje da Alijansa nije uspela adekvatno da reaguje ni na širenje pandemije virusa korona i navodi da su države članice NATO-a među najpogođenijim na svetu i imaju ozbiljne poteškoće u borbi protiv Kovida-19.

„Suprotno našim zapadnim partnerima, mi ne namećemo izbor spoljnopolitičkih prioriteta. Ali, istovremeno, pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju, da pogledaju uspešan primer dinamično razvijenih zemalja koje se nisu pridružile NATO, kao što su Austrija, Irska, Švajcarska, Švedska i Finska“, poručuju iz ruske ambasade u BiH.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala