Zaštitnik građana: Ne mogu se praviti podele na osnovu vakcinacije

Pratite nas
Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da svaka osoba ima pravo da izabere da li će se vakcinisati ili ne i naglasio da se ne može praviti podela stanovništva na osnovu toga.

„Pravo svakog je da izabere da li će biti vakcinisan ili neće. Pošto sam se i sam vakcinisao, ne mogu da govorim protiv vakcine. Ali ne može se praviti neka vrsta deobe stanovništva Srbije na osnovu toga – da li su ili nisu vakcinisani“, rekao je Pašalić za RTS.

Na pitanje gde je granica između ljudskog dostojanstva i zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pašalić kaže da je granica u tome da sve mere koje se preduzimaju moraju da se preduzimaju u celini, „i to vrlo rigorozno“.

„Tek na taj način ćemo dobiti zaista efekat tih mera"“, rekao je Pašalić.

Upitan da li bi jedna od kazni za sve koji prisustvuju žurkama i masovnim okupljanjima, a šire zarazu, mogao da bude društveno koristan rad u kovid bolnicama, Pašalić odgovara da je za rad u javnom interesu potrebna saglasnost onoga kome je ta kazna izrečena.

„Znači, ne možete vi nikoga primorati da radi u javnom interesu“, objašnjava Pašalić.

On je dodao da je postojala ideja i da se radi pi-si-ar testiranje osoba koje se zateknu u ilegalnim klubovima, ilegalnim žurkama i da se na taj način, ako su zaraženi, oni uvedu u kategoriju lica koja su učinila krivično delo.

„Međutim, to krivično delo se može činiti jedino sa umišljajem, a u sudskom postupku jako je teško dokazati da je to delo učinjeno sa umišljajem“, objašnjava Pašalić.

Pašalić smatra i da većina ljudi koja poštuje mere ne treba da trpi zbog toga što, kako kaže, manjina voljno krši te mere.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala