Zaharova: Ne pamtim da se ranije dešavalo da ambasadora u Vašingtonu zovu u Moskvu

© Sputnik / Nina Zotina / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da ne pamti da su nekada pre pozivali ruskog ambasadora u Vašingtonu na konsultacije u Moskvu.
„S obzirom na to da je atmosfera i tako prilično napeta, prosto ću reći da se nečeg takvog ne sećam. To je poziv na konsultacije. Treba biti manje emotivan, u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije sve je vrlo jasno rečeno“, izjavila je portparolka za televiziju „Rusija 1“, odgovarajući na pitanje da li se pozivanje ambasadora Rusije u Moskvu na konsultacije može okarakterisati kao korak bez presedana.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo da je ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan na konsultacije u Moskvu kako bi se analizirale perspektive odnosa sa Vašingtonom.

Ranije su SAD optužile Rusiju da je pokušala da podrži bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa i da diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena tokom predizborne kampanje u SAD 2020. godine. Nakon toga su mediji objavili da je moguće proširenje sankcija protiv Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da izveštaj američke obaveštajne službe predstavlja još jednu porciju laži i dezinformacija.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine SAD 17. marta je saopštilo da Vašington unosi Rusiju na spisak zemalja sa kojima je u potpunosti zabranjen izvoz i uvoz oružja. Trgovinske sankcije SAD zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim uticaće na izvoz proizvoda koji su povezani sa nacionalnom bezbednošću, a pojedini izuzeci za vazduhoplovstvo i kosmos će biti na snazi samo do 1. septembra. Odluka će stupiti na snagu 18. marta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala