Valentina Matvijenko: „Sputnjik Ve“ ima sve mogućnosti za sertifikovanje u EU

© Sputnik / Vladimir Trefilov / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida
Vakcina protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Ruska vakcina protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) ima sve mogućnosti za sertifikovanje u Evropskoj uniji, izjavila je predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko.

Ona je primetila da je odlaganjem registracije „Sputnjika Ve“ i računanjem na druge vakcine Evropska unija izgubila vreme, što je rezultiralo time da je stopa vakcinacije tamo znatno niža od planirane.

„U Evropi je već postalo jasno da je najvažnije zdravlje i život građana, a ne zemlja porekla vakcine. Rusija je već dokazala bezbednost i efikasnost ‘Sputnjika’ – ne samo u naučnim časopisima, već i u praksi. Mislim da je već više od 55 zemalja registrovalo našu vakcinu. To je već vrlo ozbiljan osnov“, navela je ona i dodala da je vakcina višestruko proverena u praksi, budući da ju je primilo nekoliko miliona ljudi.

Potražnja za ruskom vakcinom protiv kovida u inostranstvu raste, mnogi šefovi država traže od Rusije da im se pošalje, rekla je Matvijenkova.

Proizvodnja vakcine protiv virusa korona Sputnjik Ve - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2021
Proizvodnja „Sputnjika Ve“ u EU nakon odobrenja Evropske agencije za lekove

„Rusija je otvorena za međunarodnu saradnju sa razumevanjem da prvo moramo da vakcinišemo svoje građane, pri čemu se objektivno povećava obim proizvodnje vakcina u Rusiji. Spremni smo da šaljemo ne samo vakcinu, već i naše tehnologije za organizovanje njene proizvodnje“, istakla je Matvijenkova.

Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.

Evropska agencija za lekove (EMA) započela je proveru ruske vakcine 4. marta. Izvor upoznat sa procesom saopštio je da bi odluka o konačnom odobrenju mogla biti doneta u maju.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala