Sutra odluka o osnovcima, zatvaranje vrtića za sada ne dolazi u obzir

CC0 / Pixabay / Vrtić
Vrtić - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Ministar prosvete Branko Ružić kaže da je u Srbiji do sada više od 45.000 prosvetnih radnika vakcinisano protiv koronavirusa a da je „veliki broj“ revakcinisan.

On je posle obilaska obrazovnih ustanova u Zaječaru najavio da će uoči sutrašnje sednice Vlade Srbije biti doneta konačna odluka o načinu izvođenja nastave za niže razrede osnovne škole u narednom periodu.

„Razradili smo dva ili tri modela. Vodimo računa i o tome šta roditelji kažu, imajući u vidu da je zaista nezahvalno ostavljati decu tog uzrasta kod kuće, ukoliko oba roditelja imaju radnu obavezu. Videćemo da li će od ponedeljka niži razredi osnovne škole preći na onlajn nastavu ili ćemo napraviti neku kombinaciju“, naveo je ministar, a preneo portal Glas Zaječara.

Dodao je da „za sada“ nije realno „niti je moguće“ da predškolske ustanove budu stavljene u „taj režim“.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je posle sednice Kriznog štaba da vrtići nastavljaju da rade, dok će niži osnovci od prvog do četvrtog razreda verovatno od ponedeljka, bar na nedelju dana, preći na onlajn nastavu.

„Vrtiće ne možemo da zatvorimo, tako da oni nastavljaju da rade, ali je potreban maskimalan oprez i poštovanje mera. Ako postoje vaspitači i vaspitačice koji još nisu vakcinisani, pozivam ih da nam se obrate da to završe što pre“, poručila je Brnabićeva.

Kada je reč o nižim osnovcima, i oni će verovatno od ponedeljka biti na onlajn nastavi, pošto je i to bila preporuka Kriznog štaba, dodala je premijerka.

Kako je rekla, sistem za onlajn nastavu je spreman za niže razrede osnovne škole, ali je potrebno određeno vreme da se za to pripreme i roditelji.

Kaže da će se razmotriti šta kako će nadalje biti po pitanju osnovaca od prvog do četvrtog razreda i da sve opcije dolaze u obzir, kao i da će se država truditi da sve škole budu zatvorene.

„Ako negde postoji ozbiljna potreba videćemo da li možemo da otvorimo. Ovo su, međutim, vanredne okolnosti i moramo da vidimo kako možemo da pravimo kompromise da bi naša deca bila sigurna“, objasnila je ona, prenosi B 92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala