Srpska koordinacija: Istražiti ko je odgovoran za martovski pogrom

© AP PhotoPogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica
Pogrom Srba 17- marta 2004. godine. - Kosovska Mitrovica - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije (Srpska koordinacija) poziva vlasti Republike Srbije, kao i Unmik i Kfor, da aktuelizuju i istraže ko je odgovoran za posledice nastale martovskim pogromom pre 17 godina.

Saopštenje Srpske koordinacije prenosimo u celosti:

„Pre 17 godina, za vreme punog izvršnog mandata međunarodne vojne i civilne misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (Kfora i Unmika), u tri dana masovnog i organizovanog nasilja nad Srbima, u kome je širom Kosova i Metohije, učestvovalo više desetina hiljada Albanaca, ubijeno je desetoro Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja a proterano 4.012-oro Srba.

Ni nakon sedamnaest godina, za navedene masovne i organizovane zločine Albanaca, niko od izvršilaca i organizatora nije osuđen na kaznu zatvora a proteranim Srbima još uvek nije omogućen povratak, niti naknada za uništenu imovinu.

Srpska koordinacija i članovi porodica žrtava i u ovim teškim vremenima, gajeći sećanje na žrtve martovskog pogroma, još jednom ukazuje na konkretnu odgovornost Unmika i Kfora zbog nevršenja mandata određenog Rezolucijom Saveta bezbednosti OUN br. 1244, kao i na odgovornost samoproglašenih vlasti u Prištini, zbog nekažnjavanja zločina nad Srbima, zbog uništavanja srpske kulturne baštine i imovine Srba na Kosovu i Metohiji.

Srpska koordinacija poziva vlasti Republike Srbije kao i Unmik i Kfor da aktuelizuju i istraže pitanje krivične i imovinske odgovornosti za posledice nastale masovnim i organizovanim nasiljem Albanaca nad Srbima i srpskom kulturnom baštinom na Kosovu i Metohiji u Martovskom pogromu 2004. godine, kao i pitanje odgovornosti osoblja Unmika i Kfora za nečinjenje i nevršenje mandata određenog Rezolucijom SB OUN br. 1244“, zaključuje se u saopštenju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala