Španski list: Vakcinisani „Sputnjikom Ve“ dobiće sertifikat o vakcinaciji u EU

© REUTERS / LINDSEY WASSONPotvrda o primljenoj vakcini
Potvrda o primljenoj vakcini - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Vakcinisani ruskom vakcinom protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) moći će slobodno da posećuju one zemlje Evropske unije u kojima je dozvoljena upotreba ovog preparata, prenosi list „Pais“ pozivajući se na nacrt evropskog sertifikata o vakcinaciji.

Kako se navodi u članku, takav dokument će omogućiti ulazak u Evropsku uniju osobama koje su vakcinisane bilo kojim preparatom koji je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Sertifikat će dobiti i oni koji su primili vakcine koje su odobrile države Evropske unije na nacionalnom nivou. Oni će takođe moći da putuju u ove zemlje, precizira „Pais“. Kako piše list, ne radi se samo o „Sputnjiku Ve“, već i o kineskoj vakcini „Sinofarm“. Sertifikat se sada može koristiti u Mađarskoj i Slovačkoj. Prema informacijama lista, ista pravila važe i za vakcine koje je odobrila Svetska zdravstvena organizacija.

Vakcina protiv kovida 19 - Sputnik Srbija, 1920, 29.01.2021
Savet Evrope usvojio Rezoluciju o vakcinama: Ne sme biti diskriminacije ― vakcinacija nije obavezna

Kako piše „Pais“, ovaj projekat trenutno razmatra Evropska komisija. List dodaje da bi on mogao da bude odobren ove nedelje. Dokument će se izdavati besplatno u papirnom i digitalnom formatu.

Pasoš vakcinisanih dobiće poseban bar-kod, koji će omogućiti brzo čitanje informacija, a biće sastavljen i na dva jezika – na engleskom i na jeziku države koja ga je izdala, precizira se u tekstu. Očekuje se da će se sertifikati izdavati u tri verzije: o vakcinaciji, rezultatima testa na virus korona ili o tome da li je čovek već preležao kovid.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala