Moskva: Novim sankcijama Vašington ne doprinosi normalizaciji odnosa

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije
Pogled na moskovski Kremlj i MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Sve veći sankcioni pritisak Vašingtona protiv Moskve ne povećava nikakve šanse za normalizaciju bilateralnih odnosa, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Ali odgovornost za dalje pogoršanje rusko-američkih odnosa u svakom slučaju u potpunosti leži na Sjedinjenim Američkim Državama. U to nema nikakve sumnje“, dodao je Rjabkov.

Komentarišući mogućnost uvođenja novih sankcija protiv Rusije zbog navodnog mešanja u izbore 2020. godine, Rjabkov je ranije rekao da Moskva tu pretnju doživljava „mirno“, s obzirom na to da su se ograničenja do sad uvodila više od 90 puta.

Podsetimo, u izveštaju američke obaveštajne zajednice, objavljenom 16. marta, SAD optužuju Rusiju da je pokušala da podrži bivšeg predsednika Amerike Donalda Trampa i da diskredituje aktuelnog predsednika Džoa Bajdena tokom predizborne kampanje u SAD 2020. godine. Nakon toga su mediji objavili da je moguće proširenje sankcija protiv Moskve. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da izveštaj američke obaveštajne službe predstavlja još jednu porciju laži i dezinformacija.

Istovremeno, Ministarstvo trgovine SAD 17. marta je saopštilo da Vašington unosi Rusiju na spisak zemalja sa kojima je u potpunosti zabranjen izvoz i uvoz oružja. Trgovinske sankcije SAD zbog situacije sa Aleksejom Navaljnim uticaće na izvoz proizvoda koji su povezani sa nacionalnom bezbednošću, a pojedini izuzeci za vazduhoplovstvo i kosmos će biti na snazi samo do 1. septembra. Odluka će stupiti na snagu 18. marta.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala