Kremlj o odluci Londona da poveća nuklearni arsenal: Ruska pretnja efemerna

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj u Moskvi
Pogled na Kremlj u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2021
Pratite nas
Ruska pretnja, koja je Velikoj Britaniji bila izgovor da poveća svoj nuklearni potencijal, je efemerna, poručili su iz Kremlja.
„Žalimo što je Velika Britanija izabrala put povećanja broja nuklearnih bojevih glava, to je odluka koja, nema sumnje, nanosi štetu međunarodnoj stabilnosti i strateškoj bezbednosti. Ponovo je kao obrazloženje navedena nekakva efemerna pretnja koja dolazi iz Rusije. Može se reći samo jedno – to nije istina, nikakva pretnja ne dolazi sa ruske strane“, rekao je portparol Krema Dmitrij Peskov.

Podsetimo, britanska vlada najavila je da će broj nuklearnih bojevih glava povećati za više od 40 odsto. Britanija je, naime, objavila novu odbrambenu i spoljnopolitičku strategiju koja podrazumeva povećanje rashoda bez presedana i plan da se broj nuklearnih bojevih glava poveća do 260.

Ranije je britanska vlada obećala da će sredinom 2020-tih smanjiti borj nuklearnih bojevih glava sa 225 na 180.

Zastave Velike Britanije ispred Vestminsterske palate u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2021
Mit o ruskoj i kineskoj pretnji Britancima izgovor za povećanje nuklearnog arsenala

Tim povodom oglasio se i zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov koji je rekao da je London ovom odlukom potkopao jedinstvo nuklearne petorke.

„Sve se to događa uoči izuzetno važnog događaja – Konferencije o primeni Sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja. Jasno je da će kritike tzv. antinuklearnih radikala na račun Londona biti pojačane. Jedinstvo nuklearne petorke u insistiranju na zdravom pristupu kontroli tog naoružanja potkopano je potezima Londona i to je još jedna negativna posledica“, ukazao je Rjabkov.

I drugi zamenik šefa ruske diplomatije Aleksandar Gruško je ocenio da je potez Londona korak u pravcu narušavanja strateške stabilnosti i izgleda „veoma čudno“ ako se ima u vidu dogovor Rusije i Amerike o produžetku Sporazuma o strateškom ofanzivom naoružanju (START 3).

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala